Начало / Новини / Новини и събития

   
Дезинформацията е “презаредена”, но и “оръжията” срещу нея се усъвършенстват

Около този извод се обединиха участниците в Международната научна конференция „Дезинформацията: презареждане“, която се проведе на 20 октомври 2023 г. в София. Форумът събра изследователи от различни държави и научни полета, които обсъдиха предизвикателствата, пред които дезинформацията изправя журналистиката и медиите, науката, политиката и обществата ни.

Доц. д-р Ваня Божилова е новият декан на Факултета по педагогика на Софийския университет

На Общо събрание, проведено на 3 октомври 2023 г., за декан на Факултета по педагогика беше избрана доц. д-р Ваня Божилова. На събранието бяха издигнати две кандидатури – на доц. д-р Ваня Божилова и на проф. дпн Сийка Чавдарова – Костова. Доц. д-р Ваня Божилова беше избрана с 34 гласа от общо 51 гласували от редовно регистрираните членове на Общото събрание.

Четири са кандидатурите за ректор на Софийския университет

Според процедура, приета от Академичния съвет на Софийския университет, в 17.00 часа на 20 октомври 2023 г. изтече срокът за издигане на кандидатури за Ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Посланикът на Република Италия в България гостува на специалност "Италианска филология"

На 18 октомври 2023 г. във Втора заседателна зала се проведе традиционната среща на студенти и преподаватели от специалност "Италианска филология" с Н. Пр. г-жа Дж. Дзара, посланик на Република Италия в България.

Факултетът по журналистика и масова комуникация разполага с новооборудвано студио по преса, онлайн медии и книгоиздаване

Във Факултета по журналистика и масова комуникация официално бе открито студио за практическо обучение по журналистика, онлайн медии и книгоиздаване, оборудвано с висок клас станции, дарение от Съюза на печатарската индустрия в България и Полиграфическа група „Демакс“.

Проф. д-р Мира Маркова бе преизбрана за декан на Историческия факултет

На Общо събрание, проведено на 17 октомври 2023 г., проф. д-р Мира Маркова бе преизбрана за декан на Историческия факултет с 59 гласа от 75 гласували от редовно регистираните членове на Общото събрание.

Доц. д-р Атанас Георгиев беше преизбран единодушно за декан на Стопанския факултет

На Общо събрание, проведено на 17 октомври 2023 г., доц. д-р Атанас Георгиев беше избран единодушно от 54 делегати за втори мандат като декан на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Доц. д-р Атанас Георгиев беше единствен кандидат за декан в отчетно-изборното събрание на факултета. В своя отчет пред Общото събрание доц. Георгиев отбеляза, че успехите, отчетени в доклада за мандата 2019 – 2023 г., са дело на цялата общност на Стопанския факултет.

Изложба „Бижута в капан“ в галерия „Алма матер“

От 16 октомври 2023 г. галерия „Алма матер“ е домакин на изложбата „Бижута в капан“ с автор Пьотр Швец, професор и заместник ректор на Университета „Магдалена Абаканович“, Познан, Полша.

Преподаватели от Департамента по спорт организираха заключителната среща по проект PULSE

Заключителната среща по проект PULSE - Physical EdUcation Learning e-Platform for exerciSing at homE, се осъществи на 7 октомври 2023 г. в Парк хотел "Москва". Проектът е финансиран от Европейската комисия чрез механизма Erasmus+ в изпълнение на Ключова дейност 2: „Сътрудничество между организации и институции“, сектор „Училищно образование към Център за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР).

Национална научна конференция с международно участие „Да разкажеш Индия: традиции, подходи и посоки”

По повод 40-годишнината от създаването на специалност „Индология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна тридневна национална конференция под наслов „Да разкажеш Индия: традиции, подходи и посоки“. В събитието участват гости от Австрия, Белгия, Индия, Норвегия, Полша, Русия, Унгария, Хърватия, както и възпитаници на специалността, преподаващи в университети в Германия, Канада и САЩ, и др. Почетен гост участник на форума е именитият норвежки изследовател в областта на религиите и философските системи на Индия проф. Кнут Якобсен от Бергенския университет.

Проф. д-р Климент Найденов бе преизбран за декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет

Общото събрание на Геолого-географския факултет проведе редовно отчетно-изборно събрание на 11 октомври 2023 г. За декан на факултета бе преизбран проф. д-р Климент Найденов, като от 95 регистрирани членове положително гласуваха 86.

Нобеловата награда по физика за 2023 година и приносът на проф. Иван Христов от Софийския университет

Нобеловата награда за физика за 2023 г. беше присъдена на Пиер Агостини, Ференц Краус и Ан Л'Юлие “за експериментални методи, които генерират атосекундни светлинни импулси за изследване на динамиката на електроните в материята”. Чл.-кор. проф. дфзн Александър Драйшу, ръководител на катедра „Квантова електроника“ към Физическия факултет на Софийския университет разказва как да разбираме това кратко съобщение и какъв е приносът на проф. Иван Христов от Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Специалност „Немска филология“ отбелязва своята 100-годишнина

В Аулата се проведе тържествено откриване на международна научна конференция, посветена на 100-годишнината на специалност „Немска филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

"Българска връзка" в италианското антифашистко движение между двете световни войни през XX в.

На 10 октомври 2023 г. Университетският център за регионални изследвания и анализи (УЦРИА) организира публична лекция на проф. Ричард Босуърт, която беше посветена на темата Giovanni Amendola. The 'Perfect Anti-Fascist' and the obscuring of his relationship with Cornelia Pavlova, Bulgaro-French journalist. В ауд. 21А на Историческия факултет гостът запозна слушателите с личността на Корнелия Павлова, която е играла важна роля в живота на един от най-изтъкнатите антифашисти в Италия – Джовани Амендола.

Франкофонски правни дни

Софийският университет е домакин на Франкофонските правни дни, които Юридическият факултет на Алма матер, заедно с Посолството на Франция и Френския институт в България, организира за пети път. В рамките на два дни в Ректората на Софийския университет се провежда международната конференция на тема „Право и революции“.

Юбилейна изложба, посветена на 100-годишнината на специалност "Немска филология" и на нейния основател проф. д-р Константин Гълъбов

В Централното фоайе в Ректората бе открита юбилейна изложба, посветена на 100-годишнината на специалност „Немска филология в Софийския университет и на нейния основател проф. д-р Константин Гълъбов.

XV Международна научна конференция на Департамента по спорт

На 6-ти октомври 2023 г. в парк-хотел "Москва" се проведе XV Международна научна конференция на Департамента по спорт на Софийския университет. С доклади участваха повече от 70 специалисти от различни области, свързани със спортната наука, в четири научни направления.

Изследователи от Алма матер за поредна година са сред първите два процента най-добри учени в света

22 учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ са сред първите два процента най-добри учени в света за 2023 година съгласно известната като Станфордска класация.

Международна конференция “Култура, инфраструктура, мобилност”

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет се провежда Международната конференция “Култура, инфраструктура, мобилност”. Научният форум ще се проведе от 9 до 11 октомври 2023 г. Той събира утвърдени и млади изследователи, за да анализират модерната технологична инфраструктура и нейните социални и културни смисли в интердисциплинарна перспектива.

Енергията на бъдещето: науката зад термоядрения синтез бе представена на European Fusion Teacher Day 2023

Учени от Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ представиха основите на физиката на плазмата и увод в принципите на термоядрения синтез пред учители в рамките на European Fusion Teacher Day 2023.

Гл. ас. д-р Калина Пачеджиева взе участие в международната конференция Eurasian grassland conference 2023

В периода 25 – 29 септември 2023 г. гл. ас. д-р Калина Пачеджиева от Биологическия факултет и член на научната група „Биология на паразитни растения“ с водещ учен доц. д-р Любен Загорчев по проекта SUMMIT, взе участие в международна конференция Eurasian grassland conference 2023 на работната група European dry grasslands (EDGG).

Научна конференция "Азербайджан - кръстопът на Европа и Азия"

В Центъра за източни езици и култури към Софийския университет се провежда двудневна научна конференция "Азербайджан - кръстопът на Европа и Азия", организирана от Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Центъра за азербайджански език и култура и Катедра „Тюркология и алтаистика“. Събитието е посветено на 10-годишнината от основаването на Центъра за азербайджански език и култура.

Изложба на преподаватели от Факултета по изкуства на Нишкия университет, Сърбия, в галерия „Алма матер“

От 5 октомври 2023 г. галерия „Алма матер“ е домакин на изложбата „Творби върху хартия“ II на преподаватели от Факултета по изкуства на Нишкия университет, Сърбия.

Геолого-географският факултет отбелязва своята 60-годишнина

В Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе официалното откриване на Международната конференция „Advances in geosciences for smart transformation“, организирана от Геолого-географския факултет по повод няколко годишнини: 135-годишнината на Алма матер, 130 години от първата лекция по геология 125 години от първата лекция по география, 60-годишнината от основаването на факултета и 50-годишнината от основаването на катедрите „„Ландшафтна екология и опазване на околната среда“, „Климатология, хидрология и геоморфология“ и „География на туризма”.

Студентската група „Лингвакорд“ участва в първото издание на Фестивала за вокално изкуство „Аура“

На 30 септември 2023 г. Студентската група „Лингвакорд“ към Факултета по класически и нови филологии участва в първото издание на Фестивала за вокално изкуство „Аура“.

Центърът за азербайджански език и култура бе представен на Езиковия панаир

Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет участва на традиционния Езиков панаир, проведен на 30 септември 2023 г. на площада пред Народния театър "Иван Вазов". Събитието се организира от Представителството на Европейската комисия в България и с него се отбелязва Европейския ден на езиците.

INSAIT с втори исторически пробив на световен форум за изкуствен интелект

Институтът INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ направи втори исторически пробив на световен форум в сферата на изкуствения интелект в рамките на месец.

Подписан е меморандум за сътрудничество в разпространението на знания по интелектуалната собственост и технологичен трансфер

На 27 септември 2023 г. Патентното ведомство на Република България, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Световната организация по интелектуална собственост (СОИС) подписаха Меморандум на сътрудничество в областта на обучението и разпространението на знания по интелектуалната собственост и технологичен трансфер.

Тържествен концерт по повод 135-та годишнина от създаването на Софийския университет

В зала „България“ се състоя тържественото честване на 135-та годишнина от създаването на Софийския университет и концерт на камерен ансамбъл „Софийски солисти“ под диригентството на проф. Пламен Джуров.

Тържествено откриване на новата академична 2023/2024 година във факултетите на Софийския университет

След празничното шествие, с което Софийският университет „Св. Климент Охридски“ откри своята 135-та академична учебна 2023/2024 година, във факултетите на Софийския университет се състояха тържествени церемонии, с които беше поставено началото на академичната година, а първокурсниците получиха студентските си книжки.

Изложба по повод 135-годишнината на Софийския университет

На 2 октомври 2023 г. по повод 135-та годишнина на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ историята на Алма матер бе разказана в разположената в Централното фоайе на Ректората изложба на Музея за история на Софийския университет, Университетския архив и Университетска библиотека.

Изложба „АРТ-еко 2023“ в галерия ФНОИ

От 2 октомври 2023 г. галерия „ФНОИ“ във Факултета по Науки за образованието и изкуствата е домакин на изложбата „АРТ-еко 2023“.

Катедрата по Романистика и нейните партньори и съмишленици подкрепиха франкофонията на Езиковия панаир на ЕК

На 30 септември 2023 г. на площада пред Народния театър „Иван Вазов“ в София се проведе вече традиционният Панаир на езиковото разнообразие, организиран от Европейската комисия в България. В рамките на това представяне широката публика имаше възможност да се запознае с езиковото богатство на Европа, да разговаря с представители за различните езици и да оцени по достойнство важността на многоезичието в днешния глобален свят и в европейския контекст.

С празнично шествие Софийският университет „Св. Климент Охридски“ откри своята 136-та академична учебна 2023/2024 година

В празничната за Софийския университет „Св. Климент Охридски“ нова академична година с шествие Алма матер за пореден път напомни на днешна България, че академичната идея и академичната общност винаги ще бъдат стожер на общественото развитие и напредък. В шествието всички заедно - ръководството на Университета, преподаватели, студенти и служители, демонстрираха авторитета на една институция и достойнството на една общност. Към шествието се присъединиха президентът на UNICA проф. Сорин Кострейе и председателят на ВОН-КНСБ проф. д-р инж. Лиляна Вълчева, ученици и учители от двата лицея на Софийския университет.

Седмица на Алианса Transform4Europe в Галерия „Алма Матер“

Като част от програмата на Седмицата на Алианса "Трансформация за Европа" (Transform4Europe), домакин на която беше Софийският университет, на 29 септември 2023 г. в галерия "Алма Матер" се откриха изложбите „Пулсът на времето. 135 години Софийски университет“ и City Being.

Европейска нощ на учените 2023 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

От 29 до 30 септември 2023 г. в различни сгради на Софийския университет се проведе Европейска нощ на учените 2023 г. Събитието се състоя още в Пловдив, Русе, Бургас, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Габрово, Силистра, Видин, Разград и Тараклия (Молдова). През тази година мотото на Европейската нощ на учените е „Науката и иновациите са ключ към желаното бъдеще“. Събитието, чийто организатор е Центърът за технологии на информационното общество към Софийския университет, се провежда по Проект 101061564 – K-TRIO–HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01, финансиран от Европейския съюз по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт Европа“.

„Силата на знанието“ - Европейски ден на езиците и Ден на отворените врати в катедра „Японистика“

На 26 септември 2023 г. в сградата на Центъра на източни езици и култури се проведе ежегодния ден на отворените врати на катедра „Японистика“, тази година под надслов „Силата на знанието“. Събитието протече при висок интерес на студенти и приятели на японската култура.

Заключително събитие по проект "Модерн-@"

В зала „Дом на Европа“ в Представителството на Европейската комисия в България се проведе заключителната конференция по проект BG05M2OP001-2.016-0018 „Модерн-@“: Модернизация в партньорство чрез дигитализация на Академичната eкосистема”, финансиран по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Международно признати учени гостуват в Софийския университет

В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет бяха проведени дискусии с участието на проф. Майкъл Байръм и проф. Мартин Барет – едни от най-известните европейски учени, изследващи междукултурната комуникация, демократичното гражданство и висшето образование. С поредица от публични и затворени дискусии, те ще допринесат за разбирането на въпроси като връзката между качеството на образованието и класациите на висшите училища, пътя към високите научни постижения, предизвикателствата пред висшето образование в междукултурна среда, ценностите за образованието на бъдещето и други.

Посещение на доц. Загорчев в Центъра за опазване на растителното разнообразие, Сен Пиер, о-в Реюнион

В периода 18 – 22 септември 2023 г. доц. дбн Любен Загорчев, водещ учен на научна група 3.1.8. „Растителни паразити“ по проект SUMMIT, бе на посещение в лабораторията AMAP lab – botAnique et Modélisation de l’Architecture des Plantes et des végétations на д-р Робин Путо, Център за опазване на растителното разнообразие, Сен-Пиер, о-в Реюнион (Френска задморска територия).

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Общинският културен институт „Научно-образователен детски център „Музейко“ сключиха меморандум за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и доц. д-р Ия Петкова, директор на Общинския културен институт „Научно-образователен детски център „Музейко“, сключиха меморандум за сътрудничество в подготовката и реализацията на културни, научни и образователни формати. На официалната церемония, която се състоя в Ректората на най-големия български университет, присъства и зам.-кметът по култура, образование, спорт и младежки дейности на Столичната община Мирослав Боршош.

Европейската нощ на учените 2023 в Софийския университет е посветена на 135-годишнината на Алма матер

В БТА се състоя пресконференция на Центъра за технологии на информационното общество към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по повод Европейската нощ на учените 2023 - 29 – 30 септември 2023 г. (Проект 101061564 – K-TRIO–HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01, финансиран от Европейския съюз по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт Европа“). Участници в пресконференцията бяха доц. Калин Калинов, Албена Антонова, доц. Владимир Божилов, Марин Пандев, Марио Филипов, Петър Теодосиев, Пенка Лазарова, доц. д-р Петко Недялков.

Историческият факултет беше домакин и организатор на първото издание на Софийско нумизматично училище

Първото издание на Софийско нумизматично училище (Sofia Numismatic School) се проведе в периода 12-16 септември 2023 г. Участие взеха 16 млади изследователи и 9 международно наложени лектори, учени с експертиза в областта на нумизматиката от Белгия, България, Германия, Гърция, Румъния и др. По този начин София се нарежда сред световните центрове на нумизматични проучвания като Виена, Рим и Атина, където такива училища са институционализирани.

Кръгла маса, посветена на 800-годишнината на Султан Байбарс се проведе в Центъра за източни езици и култури

В кабинета по казахски език, история и култура в Центъра по източни езици и култури към Софийския университет по инициатива на посолството на Казахстан се проведе кръгла маса, посветена на 800-годишнината на Султан Байбарс – исторически герой на Република Казахстан. Събитието бе организирано от Научно-образователния и културен център „Ал–Фараби“ с подкрепата на Катедра „Тюркология и алтаистика“.

Фондация „Александър С. Онасис“ подкрепя специалност „Новогръцка филология“

От началото на академичната 2023-2024 г. специалност „Новогръцка филология“ към Факултета по класически и нови филологии отново се радва на сътрудничеството с Фондация „Александрос С. Онасис“ за популяризирането и развитието на обучението по новогръцки език и култура в Софийски университет.

Седмица на Алианса „Трансформация за Европа“ в София

От 26 до 30 септември 2023 г. Софийският университет е домакин на Седмицата на Алианса „Трансформация за Европа“, по време на която представители на партньорските университети ще дискутират въпроси на докторантското обучение и съвместните докторски програми, както и предизвикателствата пред висшето образование. Ще се проведат съвместни докторантски курсове, а студенти по изобразително изкуство от Софийския университет и Университета на Силезия (Полша) ще работят в рамките на пленера „Памет и архитектура“.

Цикъл лекции на проф. Орлин Велев от университета на Северна Каролина

Гост на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ по проект Sofia University Marking Momentum for Innovation and Technological Transfer (SUMMIT) е проф. Орлин Велев от университета на Северна Каролина, NC State University. Той е назначен като гост-професор за периода 18 септември – 5 ноември 2023 г. в изпълнение на дейностите, включени в програмата на научна група 3.1.7 „Функционални материали“ с водещ учен проф. Тони Спасов.

Преподаватели от Философския факултет участваха в Глобалния форум по публично управление в Сеул

Проф. д-р Румяна Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки, Катедра „Политология“, и гл. ас. д-р Деница Хинкова от Катедра „Публична администрация“ на Философския факултет на Софийския университет, участваха в Глобалния форум на асоциациите по публично управление.

Проф. Лаура Димитрова и проф. Стефан Алтъков представят изложбата „Истории“ в галерия „Резонанс“

Проф. дн Лаура Димитрова и проф. д-р Стефан Алтъков от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата представят авторската си изложба „Истории“ в галерия „Резонанс“ в град Пловдив от 21 септември до 10 октомври 2023 г.

БНБ пусна в обращение златна възпоменателна монета „100 години Богословски факултет“

От 25 септември 2023 г. Българската народна банка пусна в обращение златна възпоменателна монета на тема „100 години Богословски факултет“. Автор на художествения проект е Светлин Балездров. На гърба на монетата е изобразена сградата на Богословския факултет на Софийския университет. Цената на монетата при пускане в обращение е 1470 (хиляда четиристотин и седемдесет) лева.