Начало / Новини / Новини и събития

   
Преподаватели и докторанти от Факултета по славянски филологии и деца в неравностойно положение четоха заедно

На 22 май 2024 г. в светлината на предстоящия Ден на славянската писменост и култура преподаватели и докторанти от Факултета по славянски филологии посетиха фондация „Дечица“, която е насочила дейността си към деца в неравностойно положение. По повод идния празник преподавателите направиха дарение за библиотеката на фондацията от името на факултета - книги, специално подбрани и съобразени с възрастовите групи и интересите на подрастващите.

Кариерен форум за студентите от Юридическия факултет

На 20 май 2024 г. в Централното фоайе на Ректората се проведе първият Кариерен форум, организиран от Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Факултетния студентски съвет.

Кариерна среща в сферата на индустрията се проведе във Факултета по журналистика и масова комуникация

Студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация се срещнаха с проф. д-р Илия Гърков, изпълнителен вицепрезидент и оперативен директор на „Дънди Прешъс Металс“. Той запозна участниците в срещата с богатия си опит и познания в областта на минната индустрия, придобити в професионалния му път в продължение на повече от 30 години, както и с отговорностите му за информиране и комуникация с местните, национални и международни публики.

Доц. Цветан Василев бе удостоен от държавния глава Румен Радев с Почетен знак на президента

На тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 доц. Цветан Василев, ръководител на Катедра „Класическа филология“ във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, бе удостоен от държавния глава Румен Радев с Почетен знак на президента.

Изложение на студентските клубове в Софийския университет „Разни клубове, разни интереси“

На 21 и 22 май 2024 г. в Централното фоайе в Ректората на Софийския университет се провежда изложение на студентските клубове, действащи на територията на Алма матер. Събитието се организира за четвърта година от Студентския съвет на Софийския университет.

Завърши випуск 2023 г. на Историческия факултет

В Аулата в Ректората на Софийския университет се състоя тържествена церемония, на която 120 бакалаври и магистри от Историческия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Над 50 от абсолвентите завършват с отличен успех, а пълните отличници са 15.

Среща с алумни общността по повод 50-годишнината на Факултета по журналистика и масова комуникация

Факултетът по журналистика и масова комуникация отбеляза 50-тата годишнина от създаването си със среща на завършилите факултета, членовете на алумни организацията и преподавателите, които са част от неговата история. Събитието е част от традиционните Майски дни на културата на Софийския университет.

Юбилейни 40-ти Кирило-Методиевските четения в Софийския университет

В Ректората на Софийския университет се провеждат юбилейните 40-ти Кирило-Методиевските четения. Научният форум се организира ежегодно от катедра „Кирилометодиевистика“, чиято проблематика включва теми от старобългарския език, историята на българския език и литература, историята и културата на славянските и балканските народи. Тази година събитието е посветено на юбилея на проф. Красимир Станчев и на 160 години от рождението на Ватрослав Облак и се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Факултетът по журналистика и масова комуникация с емблематично споразумение с Националната библиотека

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и в годината, в която чества половинвековното си създаване, Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” подписва емблематично споразумение с първата културна институция на следосвобожденска България - Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

„Гласът на радиото“ – дискусия на националното бюро на списание „Хермес“ за България в Софийския университет

Във Франкофонския център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя кръгла маса и дискусия под надслов “Гласът - силата на радиото” (“La Voix, force de la radio“), организирана от Националното бюро на международното списание “Хермес” (“Hermès“, CNRS, Paris) за България в Софийския университет.

Успешно представяне на Софийския университет на Националната студентска олимпиада по математика

Софийският университет ”Св. Климент Охридски” за втора поредна година беше домакин на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ), която се проведе в периода 17-19 май 2024 г. в град Бургас. От 1974 година тя е най-мащабното математическо състезание за студенти в България и се организира със съдействието на Министерството на образованието и науката.

Трима учени от Софийския университет бяха отличени с награда „Питагор“ за 2024 г.

За шестнадесета поредна година Министерството на образованието и науката връчи наградите за наука "Питагор" на български учени и научни колективи със съществен принос за развитието на науката. Проф. д.п.н. Милен Замфиров – декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата, проф. Петко Петков от Факултета по химия и фармация и доц. д-р Владимир Божилов – заместник-декан на Физическия факултет, получиха „Питагор“ за 2024 г.

Азербайджанският център участва в първото издание на фестивала "Сцени на Арда"

На 17 май 2024 г. Центърът за азербайджански език и култура на Софийския университет "Св. Климент Охридски" участва в първото издание на международен фестивал “Сцени на Арда” в сърцето на Източните Родопи в град Кърджали. В Общинския център за култура и младежки дейности бе организирано представянето на детската книга "Пламъчка и Пламъчко" на кърджалийка Маргарита Павлова, посветена на Азербайджан – страната на огъня, както и изложба от рисунки, с които е илюстрирана книгата.

Международен уебинар за междукултурен диалог между университети от България и Централна Азия

В периода 10-17 май 2024 г. се проведе международен уебинар за междукултурен диалог между университети от България и Централна Азия. Партньори в международния академичен проект, който е колаборация между Факултета по класически и нови филологии (ФКНФ) и Научно-образователния център „Ал Фараби” към Софийския университет „Св. Климент Охридски”, са Казахският национален университет „Ал–Фараби“, Казахстан и Бухарският държавен университет, Узбекистан.

Биография на спомените или места за завръщане

На 13 май 2024 г. в концертната и изложбена зала на Факултета за изкуства на Университета на Ниш, Република Сърбия, бе представена изложбата „Места за завръщане“ на проф. д-р Бисера Вълева от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Алма матер. Събитието се осъществява по програмата за преподавателска мобилност „Erasmus+“.

Първа награда в тазгодишното издание на конкурса „Giovani in Crescendo“ получи преподавател във Факултета по науки за образованието и изкуствата

Клавирно дуо в състав Ралица Димитрова и Мануела Генова са носители на първа награда в тазгодишното издание на конкурса „Giovani in Crescendo“. Призовото отличие клавирното дуо получава за изпълнението на Рапсодия Вардар за 4 ръце от композитора Панчо Владигеров. В същата категория второ място е присъдено на изпълнители от Литва, а третото на изпълнител от САЩ.

Честване на Световния ден на португалския език във Факултета по класически и нови филологии

Тържествено честване на Световния ден на португалския език бе организирано от катедра „Португалистика и лузофонски изследвания“ на Факултета по класически и нови филологии и научноизследователската катедра „Жозе Сарамаго“, учредена във ФКНФ през 2019 г. с договор за сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Камойш“ - Институт за сътрудничеството и езика, Португалия.

Обръщение на Ректорското ръководство на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Уважаеми преподаватели и служители,

Ректорският съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е подкрепил позицията на Съвета на ректорите, изразена в отвореното писмо до президента и правителството на Република България по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти в Закона за висшето образование.

Юридическият факултет е носител на Купата на Ректора за 2024 г.

В спортен комплекс „Барокко“, се състоя церемонията по награждаване на победителите в Общоуниверситетското първенство за Купата на ректора. Шампион за 2024 г. е Юридическият факултет.

30 години специалност „Иранистика“ в Софийския университет

В Аулата на Алма матер с Международна научна конференция под наслов „30 години българска иранистика“ специалност „Иранистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отбелязва 30-годишнината от основаването си през учебната 1993/1994 година.

Специалност „Туризъм“ проведе семинари за управлението на таланти и етиката в бизнеса

На 15 и 16 май 2024 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе серия от два последователни семинара, посветени на управлението на таланти (People/ Talent Management) и забавление и етика в бизнеса (Fun & Ethics in Business). Семинарите бяха организирани от специалност „Туризъм“ и Геолого-географския факултет с любезното съдействие на швейцарската фондация La Fondation Pour la Hotelier.

Специалност „Музика“ отбеляза своята 30-годишнина

С тържествен концерт и с конференция специалност „Музика“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата в Софийския университет отбеляза своята 30-годишнина.

Ученици от първи и втори клас посетиха Софийския университет

На 17 май 2024 година по покана на Кариерния център на Факултета по педагогика ученици от първи и втори клас на 54. СУ "Свети Иван Рилски" с изучаване на чужди езици и информационни технологии с класни ръководители г-жа Златка Чардакова, г-жа Емилия Райкова и г-жа Мария Георгиева, посетиха Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

Кариерният форум във Философския факултет събра водещи организации, институции и компании

Дните на кариерата, организирани за втора поредна година от Философския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, привлякоха интереса на студенти, институции, организации и водещи компании, сред тях - Регионален исторически музей, Национално сдружение на общините в България, Българската агенция за инвестиции, Britanica, Media Point, Обединена българска банка, ДЗИ, EasyConsult, Ozone.bg, Фантастико, Kaufland, Address Real Estate, Logo Market Research and Consulting, Pleggi и много други.

Цикъл лекции на д-р Руй Абел Перейра, директор на Курса по португалски език за чужденци към Филологическия факултет на Университета на Коимбра, Португалия

По покана на Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания на д-р Руй Абел Перейра, директор на Курса по португалски език за чужденци, преподавател и учен от Филологическия факултет на Университета на Коимбра, Португалия, изнесе цикъл теоретико-приложни занятия, посветени на ключови понятия от португалската именна морфология, лексикология, фразеология и паремиология, пред студенти и преподаватели от специалност „Португалска филология“ и “Африканистика” при Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Голям интерес предизвика кариерната среща за специалност „Книгоиздаване“

При голям интерес от студентите и активно участие на издателите премина кариерната среща за специалност „Книгоиздаване“, организирана от Кариерния център на Факултета по журналистика и масова комуникация и Катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“. На 15 май 2024 г. в Аула Магна се събраха студенти от четирите випуска, преподаватели и представители на издателския бранш.

Проф. Веселина Вълканова – декан на фЖМК – гост в студентското предаване „УниверситетЪТ“ на телевизия „Алма Матер“

Проф. Веселина Вълканова - декан на Факултета по журналистика и масова комуникация – гостува на студентската поредица „УниверситетЪТ“ по телевизия „Алма Матер“, за да отговори на многобройните въпроси на студентите относно миналото, настоящето и бъдещето на Факултета.

Google избра българския INSAIT за едно от най-големите си дарения за стипендии през 2024 г.

Решението е взето след обстойно разглеждане на резултатите на Института към Софийския университет за последните 2 години.

Обръщение на Ректорското ръководство на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Уважаеми преподаватели и служители,

Ректорският съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е подкрепил позицията на Съвета на ректорите, изразена в отвореното писмо до президента и правителството на Република България по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти в Закона за висшето образование.

Публична лекция на посланика на Индия на тема: “The Rise of India”

В 23 аудитория на Историческия факултет се проведе публична лекция на Н. Пр. Санджай Рана, посланик на Република Индия в България. Темата на лекцията бе “The Rise of India”.

XXII Национална конференция по химия за студенти и докторанти

В 130-та аудитория във Факултета по химия и фармация се провежда XXII Национална конференция по химия за студенти и докторанти. Научният форум, който е част от традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски", ще продължи до 17 май 2024 г.

Изключително успешно представяне на студентите от Софийския университет на Националната универсиада Стара Загора

В периода 8-12 май 2024 г. в Стара Загора се проведе Националната универсиада, в която представителите на Алма матер извоюваха 9 златни, 12 сребърни и 15 бронзови медала.

Завърши випуск 2023 г. на Факултета по славянски филологии

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 188 бакалаври и магистри от випуск 2023 г. на Факултета по славянски филологии получиха дипломите си за завършено висше образование. 84 от абсолвентите завършват с отличен успех, 16 от тях са пълни отличници.

„Clean&Circle“ участва в създаването на нови учебни програми и лекционни курсове

Центърът за компетентност „Clean&Circle“ участва активно в развитието на нови образователни програми и лекции в Софийския университет. Предложенията за учебни предмети, включително бакалавърски и магистърски курсове, не само предоставят на студентите важни теоретични знания, но и ги запознават с практически умения, необходими за успешното им справяне в професионалния свят.

Студентка от ЮИЮА с второ място в „Китайски езиков мост“ за България

Теодора Георгиева, студентка втори курс в специалност „Южна, Източна и Югоизточна Азия“ (ЮИЮА) във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет, спечели второ място в България на най-престижното състезание по китайски език – „Китайски езиков мост“.

Геолого-географският факултет с рекорден брой събития в XIV Софийски фестивал на науката

Геолого-географският факултет записа най-силното си участие в ежегодния Софийски фестивал на науката. За 2024 г. ГГФ се превърна в институционалния партньор на фестивала с най-много събития и участници. В рамките на фестивалната програма факултетът бе представен и четирите дни от демонстрационен щанд, посветен на земните богатства. През щанда преминаха стотици ученици от София и страната.

Успешно участие на Физическия факултет на Софийския фестивал на науката 2024

Науката е интересна, важна и занимателна – показаха учени, преподаватели и студенти от Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по време на Софийския фестивал на науката 2024 г.

Ден на отворените врати на Факултета по химия и фармация

Факултетът по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски" отвори вратите си за всички ученици, учители, родители, студенти, изследователи и граждани, които искаха да прекарат няколко интересни и ползотворни часа, вдъхновени от науката.

Завърши випуск 2023 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората, 100 бакалаври и магистри от випуск 2023 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация получиха дипломите си за завършено висше образование. 39 от тях завършват с успех отличен над 5.50. Пълните отличници, които получиха значки „Отличник на Софийския университет“, са двама.

Факултетът по педагогика отбеляза патронния си празник

Факултетът по педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий и патронния си празник с редица събития.

Проф. д-р Румяна Пейчева-Форсайт и доц. д-р Силвия Върбанова от Факултета по педагогика бяха удостоени с отличия на Софийския университет

На тържествена церемония в рамките на отбелязването на Патронния празник на Факултета по педагогика – Деня на светите братя Кирил и Методий , проф. д-р Румяна Пейчева-Форсайт и доц. д-р Силвия Върбанова получиха отличия на Софийския университет. Те им бяха връчени от заместник-ректора проф. д. ик. н. Соня Милева.

С инвестиция от българската технологична компания EGT бе реновирана аудитория 420 в Стопанския факултет

На 10 май 2024 беше официално открита реновираната аудитория 420 „Акад. проф. д-р Никола Попов“ в Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Инвестицията е на българската технологична компания Euro Games Technology (EGT), която е сред световните лидери в гейминг индустрията.

INSAIT обявява магистърски стипендии за общо 250 000 лева за даровити студенти от ФМИ на Софийския университет

Институтът INSAIT отпуска четвърт милион лева за стипендии на изявени студенти от магистърската програма "Логика и алгоритми" във Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Сумата е осигурена от дарения и включва пет стипендии на стойност 50 000 лева всяка за период от 18 месеца. Стипендиите насърчават изявени младежи, които да намерят развитие в България в областта на информационните технологии и изкуствения интелект.

Отборите на ФМИ спечелиха призовите места в XXXVI Републиканска студентска олимпиада по програмиране

От 10 до 12 май 2024 г. в гр. Шумен се проведе тридесет и шестата Републиканска студентска олимпиада по програмиране, чийто домакин бе Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“.

Изложбата „Истории“ в Българския културен институт – Рим

Проф. Лаура Димитрова и проф. Стефан Алтъков, хонорувани преподаватели към катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата, представят авторската си изложба „Истории“ в Българския културен институт в Рим през май 2024 година.

Философският факултет към Софийския университет – представен в поредицата на Телевизия „Алма Матер““ – „УниверситетЪт“

Проф. Соня Карабельова – декан на Философския факултет - гостува на второто издание на най-новата поредица на университетската телевизия „Алма Матер“ – „УниверситетЪТ“ и представя един от най-популярните факултети на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Министърът на вътрешните работи се срещна със студенти и преподаватели от катедра „Регионално развитие“

На 9 май 2024 г., Деня на Европа, в Конферентната зала в Ректората министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се срещна със студенти и преподаватели от катедра „Регионално развитие“ на Геолого-географския факултет на Софийския университет.

Български географски фестивал се проведе в Бургас

На 27 и 28 април 2024 г. Бургас бе домакин на деветото издание на Българския географски фестивал – най-голямото събитие, популяризиращо науките за Земята в България. Ежегодното културно-образователно събитие е посветено на познанието за Земята, геопространствените технологии и опазването на околната среда.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 06 май 2024 г. ни напусна проф. дхн Румяна Георгиева Джингова-Костадинова, дългогодишен преподавател и неуморим изследовател – професор по Аналитична химия на Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Поклонението пред проф. Джингова ще се състои на 10 май 2024 г. в 13.00 ч. в ритуалната зала на Гробищен парк „Централни софийски гробища“.