Начало / Новини / Архив / 120 години СУ / Медийно отразяване

   

Честването на 120-годишнината на Софийския университет, което може да бъде наречено и „120 години висше образование в България“, е едновременно голямо вътрешно университетско събитие и празник за цялата култура. То е предпоставка за широко отваряне на академичната към медийната публичност, което определя и философията на медийната му стратегия. Тя, след като беше обсъдена със специално създаден Медиен съвет от изтъкнати журналисти, изведе три свои приоритета – или три нива на диалога с обществото:

Първо, интензивно захранване на медиите с информация за събитията от празничната програма и формиране на кръг от репортери с изразен интерес и ангажимент към нея. Реализацията на този приоритет изисква да се създадат пресцентър, сайт и бюлетин на честването.

Второ, засилен износ на университетски авторитети и теми в медиите, експертна „намеса“ в техния дневен ред. За целта в дните на честването се адаптират рубрики и се създават нови, които да дадат терен на „академичния гастрол“. Тук естествен партньор са обществените медии и качествената преса.

Трето, в рамките на празничната програма целенасочено се организират събития, които да усилят комуникативността, а оттам и обществената акустика на университетския глас. За него, освен експертният потенциал на преподавателите, „професорското звучене“, особено важно е и публичното проговаряне на студентите. Националната аудитория отдавна иска да ги чуе, да научи какво мислят интелигентните млади хора за развитието и проблемите на родината си. Честването на 120-годишнината на Софийския университет е най-добрия повод за това.

 

Първата пресконференция на честването ще се състои на 15 октомври, сряда, от 11 часа, Нова конферентна зала на Софийския университет.

 

Състав на медийния съвет:

Асен Григоров, grigorov@retv.bg

Бойко Василев boyko@bnt.bg

Александра Гюзелева /1 канал/ hartun@abv.bg

Пролет Велкова prolet.velkova@darik.net

Росен Янков RYankov@24chasa.bg 942 2505

Никола Кицевски

Бойко Ламбовски “Сега”, e-mail: boikopl@yahoo.com

Румяна Червенкова dnevnik@dnevnik.bg

Българско Национално Радио