Начало / Новини / Новини и събития

   
Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет завоюва трето място на финалите на EUROPA Moot Court Competition

За втора поредна година отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” завоюва третото място на финалите на EUROPA Moot Court Competition. Тазгодишното състезание, което отново се проведе в гръцкия град Кавала, изправи един срещу друг представители на осем от най-старите университети в Европа.

Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2016/2017 г. продължава с изпити по математика I, физика и философия и социални науки

В 9.00 часа в зала 224 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по математика I. Димитър Матеев изтегли вариант №2 на изпита. 620 кандидат-студенти са подали заявления за явяване.

Абсолвентите от випуск 2015 г на Факултета по славянски филологии получиха дипломите си за завършено висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ над 250 бакалаври и магистри от Факултета по славянски филологии получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех са 65 от абсолвентите, 15 са пълни отличници.

София Филм Фест отново гостува на Алма матер

В периода 23 – 29 март 2016 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ София Филм Фест ще представи част от програмата на 20-то издание на фестивала. За четвърта поредна година София Филм Фест успешно партнира с Културния център на Университета и театралната лаборатория „Алма Алтер”.

Проф. Мариана Митева и проф. Соня Ганева от Факултета по химия и фармация бяха удостоени с Почетния знак на Софийския университет със синя лента

В Заседателната зала на Факултета по химия и фармация на Софийския университет проф. дхн Мариана Митева и проф. дхн Соня Ганева бяха удостоени с Почетния знак на Софийския университет със синя лента. Предложението за удостояването им с високото отличие на Университета е на катедра „Аналитична химия“ и е по повод постигнатите от тях високи резултати през дългогодишната им преподавателска и изследователска работа в Софийския университет.

Университетската библиотека предоставя достъп до дигиталната платформа на ООН

Университетската библиотека „Св. Климент Охридски”, като депозитна бибилиотека за изданията ООН, има удоволствието да предостави достъп до най-новата дигитална платформа на Организацията на Обединените Нации (ООН) http://www.un-ilibrary.org.

"Имагинерни пристани" - изложба живопис на Лидия Влахова

В Галерия "Алма матер" в Софийския университет бе открита изложба на Лидия Влахова, в която са представени около четиридесет живописни платна и графични рисунки. Експозицията е първото представяне на цикъла „Имагинерни пристани“ пред широката аудитория и професионалната артистична общност.

Софийският университет бе домакин на среща-събеседване на тема „Осветлението в Студентски град“

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе среща-събеседване на тема „Осветлението в жк. „Студентски град“. В събитието участваха студенти, част от инициативен комитет на студентските съвети на висшите училища в София, ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, ректорът на Химико-технологичния и металургичен университет в София проф. д-р инж. Митко Георгиев, кметът на район „Студентски град“ Димитър Дилчев, преподаватели и студенти.

Нова бакалавърска програма „Религията в Европа“

Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще приема за първи път тази година за обучение студенти-бакалаври по две специалности – по „Теология“ и по изцяло новата програма „Религията в Европа“.

Тодоровден в Университетската ботаническа градина – Екопарк Варна

За петнадесета поредна година в Университетската ботаническа градина – Екопарк Варна беше отбелязан Тодоровден. Празникът поставя началото на сезон 2016 г. за ботанически посещения, екологичен и културен туризъм в Екопарка.

Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2016/2017 г. започна с изпит по математика II и журналистика

В 9.00 часа в зала 272 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по математика II. Тодор Ангелов от гр. Пловдив изтегли вариант № 3 на изпита по математика II. 1 135 кандидат-студенти са подали заявления за явяване на изпита.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 18.03.2016 г. на 85-годишна възраст почина проф. д.ф.н. Донка Петканова, дългогодишен преподавател по стара българска литература, основател и ръководител на катедрата по кирилометодиевистика.

Поклонението ще се състои в сряда 23.03.2016 г. от 12.00 часа в църквата "Свети Седмочисленици" в София.

Специализанти от Факултета по педагогика на Софийския университет получиха свидетелства за квалификация

Специализантите от Следдипломна квалификация „Обучение на треньори за социалнопедагогически тренинг” получиха своите свидетелства за професионална квалификация на тържествена церемония в Конферентната зала на Ректората.

Споразумение за сътрудничество между Софийския университет и Университетската агенция на Франкофонията

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и регионалният директор на Университетската агенция на Франкофонията Фабиен Флори подписаха Допълнително споразумение № 2 към Договор BECO-96 между Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Университетската агенция на Франкофонията (УАФ), с който през декември 2012 г. беше създаден Център за академично качество (ЦАК).

Магистрите от програма “Право на Европейския съюз“ към Юридическия факултет на Софийския университет получиха своите дипломи

На тържествена церемония в обновената 272-ра аудитория на Софийския университет завършилите студенти от международна магистърска програма “Право на Европейския съюз“ получиха своите дипломи.

В Софийския университет се проведе работна среща по проект от европейската програма за наука и технологии КОСТ

Софийският Университет бе домакин на годишната среща на COST TARGETED NETWORK TN1302, «The Voice of Research Administrators – Building a Network of Administrative Excellence (BESTPRAC)».

В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” бе открита изложбата „Между словото и четката. Писатели-художници”

В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” бе открита нова изложба: „Между словото и четката. Писатели-художници”. В експозицията са представени десет забележителни автори и техните картини. Изложбата може да бъде разгледана до 10 април 2016 г. По време на откриването на изложбата бяха наградени и победителите в конкурса „Университетската библиотека и аз“.

Ден на отворените врати на Центъра за дистанционно обучение на Софийския университет

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет се проведе Ден на отворените врати, организиран от Центъра за дистанционно обучение на Университета.

Пети конкурс за Голямата награда за научна и изследователска дейност Софийски университет "Св. Климент Охридски”

Наградата е учредена във връзка с честването на 120-ата годишнина на най-старото висше училище с решение на Академическия съвет от 24 септември 2008 г., протокол №14.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 5 март 2016 г. почина доц. д-р Пламен Сидеров.

Поклонението ще бъде на 9 март 2016 г. от 12.30 часа в църквата на Централните софийски гробища.

Академическият съвет на Университета определи таксите за обучение в Софийския университет през учебната 2016/2017 г.

На заседание, проведено на 2 март 2016 г., Академическият съвет определи размера на таксите за обучение на студенти за учебната 2016/2017 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В СУ бе открита изложба „Изкуството на конфликта“

В Галерия „Алма матер“ в Ректората на Софийския университет бе открита изложбата „Изкуството на конфликта“, която е част от международен изложбен проект с куратор за България д-р Снежина Бисерова. Тя е организирана от специалност „Изобразително изкуство“ към Факултета по начална и предучилищна педагогика и Културния център на СУ. Експозицията може да бъде разгледана до 19 март 2016г.

Завърши випуск 2015 г. на Факултета по химия и фармация на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 100 бакалаври и магистри от Факултета по химия и фармация получиха своите дипломи за висше образование. 42-ма завършват с отличен успех, от които седем са пълни отличници.

Академическият съвет на Университета ще определи таксите за обучение в Софийския университет през учебната 2016/2017 г.

На заседание на 2 март 2016 г. Академическият съвет ще определи размера на таксите за обучение на студенти за учебната 2016/2017 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Университетският театър „@лма @лтер” връчи годишните си награди „Алтер” за 2016 г.

На тържествена церемония в Университетския театър „@лма @лтер” бяха връчени театралните награди „Алтери” 2016. В 16 категории се състезаваха над 30 актьори, режисьори, композитори, драматурзи, станали част от театралните събития през годината.

Международна научна конференция на тема „Наказателното законодателство-традиции и перспективи” започна в СУ

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” започна международна научна конференция на тема „Наказателното законодателство-традиции и перспективи”, посветена на 120-годишнината от приемането на наказателния закон от 1896 г.

СУ бе домакин на публичен дебат за стратегията и приоритетите на разширяването на ЕС към Югоизточна Европа

В Централния военен клуб в София започна публичен дебат за стратегията и приоритетите на разширяването на ЕС към Югоизточна Европа. Конференцията е под патронажа и с участието на министъра на външните работи на България Даниел Митов.

В Софийския университет се проведе семинар „Въвеждане на теми за ЕС в училище“

В Заседателна зала 1 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе еднодневен семинар на тема „Въвеждане на теми за ЕС в училище“. Събитието е по проект Насърчаване на високи постижения в преподаването и научните изследвания в областта на изучаването на теми, свързани с ЕС в началното и средното училище чрез цифрови и виртуални инструменти (EU PETR)“ (ERASMUS +, Jean Monnet Action).

Във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет бе открит студиен телевизионен комплекс

В сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет “Св. Климент Охридски” се състоя официалното откриване на студиен телевизионен комплекс, изграден с финансовата подкрепа на Георги Василев и “Студия Трансмедия”.

Софийският университет е домакин на Международна конференция по кореистика

В Центъра по кореистика на Софийския университет бе открита Международна конференция по кореистика. Събитието се организира с помощта на Университетската програма по кореистика към Министерството на образованието на Република Корея и Академията по кореистика.

Във Физическия факултет на Университета бе организирана виртуална визита на ЦЕРН за ученици

На 18 февруари 2016 г. Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ отпразнува 130-тата годишнина от рождението на своя патрон. Като част от събитията по случай празника учениците и учителите имаха възможност да посетят виртуално най-голямата лаборатория по физика на елементарните частици в света – Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН). Визитата се състоя в аудитория А205 на Физическия факултет на СУ, която едва успя да събере желаещите да присъстват над 120 ученици.

На 22 февруари започва кандидатстудентската кампания на Софийския университет за учебната 2016/2017 година

Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия стартира на 22 февруари 2016 г. Крайният срок е 11 март 2016 г. за първата кандидатстудентска сесия и 20 май 2016 г. – за втората кандидатстудентска сесия.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 17 февруари 2016 г. почина проф. Здравко Борисов Гаврилов.

Поклонението ще бъде от 11.30 часа на 20 февруари 2016 г. в ритуалната зала на Малашевските гробища.

Софийският университет участва в традиционната кандидатстудентска борса

Софийският университет „Св. Климент Охридски” участва за поредна година в събитието, организирано от Центъра за кандидатстудентска подготовка и информация и Сдружение „Кандидатстудентска борса“. До 24 март 2016 г. младите хора в София, Пловдив, Монтана, Велико Търново, Добрич, Варна, Бургас, Хасково и Стара Загора ще могат да се запознаят със специалностите и начина за кандидатстване в най-старото и авторитетно висше училище в България.

Крайният срок за подаване на кандидатурите за стипендията „За жените в науката“ се удължава до 29.02.2016 г.

Срокът за участие в Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ се удължава до 29 февруари 2016 г. Жени от цяла България на възраст до 35 години, които учат по докторски програми или вече имат докторска степен и се занимават с научни изследвания в сферата на естествените науки, могат да кандидатстват за стипендиите за 2016 г.

Стартира конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на СУ "Св. Кл. Охридски" за 2016 г.

За девета поредна година ще се проведе конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Студенти по туризъм се включиха в обучение за устойчиво развитие на туризма

На 5 януари 2016 г. студенти от ІІІ курс, специалност „Туризъм“ на СУ „Св. Климент Охридски”, взеха участие в публична лекция на тема: „Интегриране на корпоративна социална отговорност в професионалното образование и обучение в туристическата индустрия”, изнесена от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Директорът на Библиотека "Александрина" изнесе публична лекция в Софийския университет

В Аулата на Софийския университет директорът на Библиотека "Александрина" д-р Исмаил Серагелдин изнесе публична лекция на тема: „Седемте колони на революцията на знанието“. По-рано той се срещна с ректора на СУ проф. дфн Анастас Герджиков. Д-р Серагелдин изрази радостта си от възможността да посети най-старото висше училище в България и подчерта, че за него е чест да изнесе лекция в Университета.

Шестнадесет студенти на СУ получиха стипендии от Фондация „Еврика” и Huawei Technologies

В Националния политехнически музей се проведе официалната церемония за връчване на сертификатите за именните стипендии на Фондация „Еврика” и за постижения в международните средношколски олимпиади за учебната 2015/2016 година. Стипендиите са за ученици и студенти за постижения в различни области на науката. И тази година сред най-талантливите младежи шестнадесет от наградените са възпитаници на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. На церемонията за втори път бяха връчени и стипендиите на Huawei Technologies.

Шестима нови преподаватели се присъединиха към академичната общност на СУ

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. дфн Анастас Герджиков връчи трудовите договори на новоназначените преподаватели в Алма матер. Ректорът проведе кратък разговор с тях, поздрави ги с избора им да се включат в преподавателския състав на най-старото висше училище у нас и им пожела успех.

Университетската библиотека предоставя временен достъп до база данни на Кралското общество по химия

В периода 1-28 февруари 2016 г. Университетската библиотека ”Св. Климент Охридски” предоставя временен достъп до продуктите на RSC Gold, които съдържат над един милион статии и части от книги в областта на химическата наука

Известни са участниците във финалите на най-голямото световно състезание по ИТ за ученици

За трета поредна година Сдружението на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ организира участието на българския национален отбор по ИТ в най-голямото световно състезание за ученици, в което мерят сили повече от 400 000 участници от над 130 държави.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 1 февруари 2016 г. почина проф. дмн Рони Нисим Леви.

Поклонението ще бъде от 11.00 часа на 4 февруари 2016 г. в синагогата на Централните софийски гробища.

Празник на Богословския факултет на Софийския университет

В Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” тържествено бе отбелязан денят на висшите православни богослови св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст, който се чества и като празник на богословските факултети и школи. На събитието присъстваха деканът на факултета доц. д-р Александър Омарчевски, преподаватели, студенти, духовници, гости от чужбина, общественици, културни дейци и граждани.

Фондация “Св. Климент Охридски” обявява десети национален литературен конкурс за стихотворение и разказ

За наградите могат да кандидатстват студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина.

Институт „Конфуций” към Софийския университет отбеляза китайската Нова година

В Институт „Конфуций” към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе ежегодното празненство за отбелязване на китайската Нова година. Според китайската традиция 2016 е година на Червената (огнена) маймуна и официално започва на 8 февруари.

Студенти от СУ участваха в тържество, посветено на кубинския поет Хосе Марти

В посолството на Куба у нас тържествено беше отбелязана 163-годишнината от рождението на кубинския национален герой и поет на Куба Хосе Марти. Събитието бе открито от посланика на Куба в България Педро Пабло Сан Хорхе в присъствието на посланици, културни дейци, членове на асоциацията за приятелство на Куба и България, преподаватели и студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Позиция на Софийския университет

Предлаганите курсове за квалификация от частна фирма с наименование „Център за образователни услуги – С.У.“ нямат никаква връзка с Центъра за образователни услуги на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Проф. Руселина Ницолова бе удостоена с Почетен знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На заседание на Академическия съвет заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ чл.-кор. проф. дфзн Николай Витанов удостои проф. Руселина Ницолова с Почетен знак със синя лента. Отличието се връчва за постигнатите високи резултати в преподаването и научноизследователската дейност на проф. Ницолова и във връзка с нейна годишнина.

Международен ден в памет на жертвите на Холокоста

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” беше отбелязан Международният ден в памет на жертвите на Холокоста. На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, председателят на Народното събрание на Република България г-жа Цецка Цачева, Румен Александров, заместник-министър на външните работи, посланикът на Израел в България г-жа Ирит Лилиан, ръководители на дипломатически мисии у нас, преподаватели и студенти.