Начало / Новини / Новини и събития

   
Завърши випуск 2016 на Факултета по славянски филологии

203-ма бакалаври и магистри от випуск 2016 г. на Факултета по славянски филологии към Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. Завършилите с отличен успех са 72, а пълните отличници са 10.

Инициативата „София – европейска столица на спорта“ бе представена в Софийския университет

В Аулата на Университета председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и екипът на София 2018 представиха инициативата „София – европейска столица на спорта“ пред студентите и академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Лятна школа за учители по природни науки 2017 г.

IBM България се включва като официален партньор на катедрите „Астрономия“ и „Метеорология и геофизика“ на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в Лятната школа за учители по природни науки 2017 г.

Университетският театър „Алма Алтер“ организира 24-часов социален експеримент „Без граници“

По случай Международния ден на театъра Университетският театър „Алма Алтер“ организира 24-часов социален експеримент „Без граници“. Проектът е иницииран от студентите, играещи в театъра и колегите им от Студентския съвет на Софийския университет, с подкрепата на Театър-студио „4хС“ и Театър-лаборатория „Алма Алтер“. Проектът е финансиран от Програмата за подкрепа на студентски иновации на Институт "Отворено общество" - София и Фондация "Микрофонд".

Шестима нови преподаватели започват работа в Софийския университет

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се срещна със своите нови колеги и връчи трудовите им договори. Той пожела на всички много професионални успехи и удовлетворение.

С изпит по история на България и география продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 г.

В 9.00 часа в 65-та аудитория в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по история на България. Димитър Иванов от гр. София изтегли двете теми, от които ще избират явилите се на изпита по история на България.

Софийският университет e домакин на Третата годишна конференция на Асоциацията на балканските университети

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ e домакин на Третата годишна конференция на Асоциацията на балканските университети. В организацията, създадена през 2008 година, членуват 59 висши училища от всички страни на Балканския полуостров. Проф. Иван Илчев, ректор на Софийския университет в периода 2007-2015 година, през 2016 г. пое за една година председателството на Асоциацията.

БТА представи в Софийския университет изложбата „60 години България в ЮНЕСКО”

Трийсет и едно пана с около 150 снимки от архива на Българската телеграфна агенция, проследяващи 60-годишната история на България в Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, са изложени в Централното фоайе на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Експозицията може да бъде разгледана до 26 март 2017 г.

25 бакалаври и магистри от Стопанския факултет получиха своите френски дипломи и български дипломи за завършено висше образование

В Заседателна зала 1 в Ректората се проведе церемония по връчване на българските и на френските дипломи от магистърската програма „Финансов мениджмънт“ и на френските дипломи Лисанс по икономически науки и управление от Университета Лил 1.

Доц. д-р Галина Русева-Соколова бе отличена от Индийския съвет за културно сътрудничество

На 20 март 2017 г. на тържествена церемония в Министерството на външните работи на Индия в Ню Делхи щатският министър на външните работи на Индия В.К. Синх връчи отличието distinguished alumni на Индийския съвет за културно сътрудничество на доц. д-р Галина Русева-Соколова от Факултета по класически и нови филологии.

Ректорът на Софийския университет се срещна с генералния директор на ЦЕРН

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с генералния директор на Европейския център за ядрени изследвания – ЦЕРН проф. Фабиола Джианоти. Проф. Фабиола Джианоти е на посещение в България по покана на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков.

Честване на 90-годишнината от рождението на Габриел Гарсия Маркес – всемирния колумбиец

Софийският университет отбелязва с поредица събития 90-годишнината от рождението на световноизвестния колумбийски писател и Нобелов лауреат за литература (1982) Габриел Гарсия Маркес. Честването се организира от Катедра „Испанистика и португалистика“ към Факултета по класически и нови филологии, Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“, Културния център на Университета, Посолството на Колумбия във Варшава и Института „Сервантес“ – София.

В Университета се проведе лекция, посветена на индианците от Големите северноамерикански равнини

В Конферентната зала на Софийския университет журналистът Любомир Кюмюрджиев изнесе лекция на тема "Свещените кръгове. Индианците от Големите северноамерикански равнини". Лекцията бе посветена на традиционната култура на различни индиански племена. Събитието бе организирано от Катедра „Етнология“ на Историческия факултет на Университета.

София Филм Фест отново гостува на Софийския университет

От 21 до 29 март 2017 г. в Софийския университет ще бъдат представени пет филма от 21-то издание на София Филм Фест. За пета поредна година София Филм Фест успешно партнира с Културния център на Университета. Селекцията включва най-желаните фестивални заглавия от Великобритания, Франция, Финландия, Италия и Германия.

Отборът на Алма матер се класира сред 16-те най-добри университета в света на най-старото състезание по право на Европейския съюз

За първи път от 8 години Юридическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” участва със свой отбор на най-старото и престижно състезание по право на Европейския съюз – European Law Moot Court. Състезанието е организирано под патронажа и със съдействието на Съда на Европейския съюз, който е и домакин на финала.

Кръгла маса на тема "Република България и Република Азербайджан: 25 години приятелско партньорство и сътрудничество"

Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет съвместно със Софийския форум за културна и научна дипломация и Славянския университет в Баку организираха кръгла маса, посветена на 25-годишното партньорство и сътрудничество между България и Азербайджан.

В Софийския университет се проведе форум на тема: „Истории на успеха в социалната работа”

Факултетът по педагогика на Софийския университет организира форум на тема: „Истории на успеха в социалната работа”. Той е посветен на Международния ден на социалната работа – 21 март, 20-годишнината на специалност „Социални дейности“ и 10 години от създаването на Катедра „Социална работа” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Hова лаборатория по високопроизводителни изчисления беше открита в „София Тех Парк“

Високопроизводителните изчисления представляват съсредоточаване на изчислителни ресурси за постигане на изчислителна мощ за решаване на научни, инженерни и свързани с бизнеса и обществото проблеми. Това е и основната дейност в Лабораторията.

С изпити по математика II и физика започна първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 г.

В 9.00 часа в зала 292 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по математика II. Иван Петров от София изтегли тема № 1, по която ще работят кандидатите. Кандидат-студентите, подали заявления за явяване на изпита, са 1 066 .

Университетската библиотека получи дарение от Ливанското посолство в България

Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ получи дарение от книги от посланик на Ливанската република в България г-жа Сузан Музи. Изданията са в различни тематични области - история, езикознание, художествена литература, туризъм и са от ливански издателства.

Софийският университет стана първият в България, който въведе разделно събиране на отпадъци от опаковки

С помощта на „ЕКОПАК България“ АД Софийският университет „Св. Климент Охридски“ стана първият в България, който събира разделно отпадъци от опаковки. Най-голямата организация в България дари 50 метални кошчета за Ректората на Университета.

Випуск 2016 г. на Факултета по химия и фармация завърши висшето си образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 90 бакалаври и магистри от випуск 2016 г. на Факултета по химия и фармация получиха дипломите си за завършено висше образование. Пълните отличници на випуска са петима.

Присъединете се към общността на завършилите Алма матер

Почти четвърт милион души са завършили висшето си образование в Софийския университет от основаването му през 1888 година. Най-старото висше училище в България се гордее с възпитаниците си, реализирали знанията и потенциала си във всички области на обществения живот на страната ни. Сред тях са учени, писатели, учители, преподаватели, журналисти, юристи, изследователи, държавници и хиляди хора, които извън светлината на прожекторите допринасят за развитието не само на България, но и на много други държави.

Отборът на Софийския университет зае трето място на 11-та Югоизточна студентска олимпиада по математика

От 28 февруари до 5 март 2017 г. в Охрид, Македония, се проведе 11-та Югоизточна студентска олимпиада по математика (SEEMOUS). В състезанието участваха студенти от 18 университета от шест страни.

Фондация „Онасис“ спонсорира специалност „Новогръцка филология“

От началото на академичната 2016-2017 г. специалност „Новогръцка филология“ се радва на сътрудничеството с фондация „Александрос С. Онасис“ в популяризирането и развитието на обучението по новогръцки език и култура в Софийския университет.

Разговор за книгата на Александър Шурбанов "Опит“

В читалнята на Университетската библиотека "Св. Климент Охридски" се проведе разговор за книгата на проф. Александър Шурбанов „Опити“. В срещата участваха Силвия Чолева, проф. Георги Каприев, Илко Димитров, д-р Ангел Игов, Иван Ланджев.

В Софийския университет стартира Университетска образователна програма за третата възраст

В зала 65 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита първата по рода си в България „Университетска образователна програма за третата възраст“. Инициативата е на Философския факултет и поставя началото на едногодишна програма за лица в пенсионна възраст като част от процеса по създаване на действащ Университет за третата възраст у нас.

Кръгла маса на тема: „Римските договори: Eвропейският съюз е 60-годишен. Твърде млад ли е или твърде стар?“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на кръгла маса на тема: „Римските договори: Eвропейският съюз е 60-годишен. Твърде млад ли е или твърде стар?“ (The Treaties of Rome: the EU is 60-years-old. Is it too young or too old?). Събитието бе организирано от посолството на Италия и Италианския културен институт по повод честването на 60-годишнината от подписването на Римските договори.

Близо 250 души посетиха поредната сбирка на Кръжока по астрономия

Най-голямата зала на Физическия факултет бе изпълнена до краен предел от любознателни посетители на различна възраст.

Специалност „Социология“ към Философския факултет отбелязва 40 години от своето създаване

По повод 40-годишнината на специалност "Социология" Катедра „Социология“ към Философския факултет на Софийския университет организира двудневна Юбилейна научна конференция на тема: „Как живеем заедно: общности, институции, мрежи“. Целта на форума е да предостави трибуна за обсъждане на основни проблеми на съвременността, както и на свързаните с тях предизвикателства пред социологическата наука.

Юбилейни четения „Неукраинисти за Украинистиката“

В Конферентната зала на Ректората се проведоха Юбилейните четения „Неукраинисти за украинистиката“. Събитието е част от редица инциативи през 2017 г. по повод 20-годишнината на специалност „Украинска филология“ в Софийския университет – единственият център в България за изучаване на украински език, литература, история, култура.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че ни напусна проф. Николай Николов.

Поклонението ще се състои на 10 март 2017 година от 15:00 часа в храма „Успение Богородично” на Централните софийски гробища.

"Филмови плакати от 30-те до 80-те години на ХХ век" – изложба в Галерия „Алма матер“

В Галерия „Алма матер“ в Ректората бе открита изложба на филмови плакати, издавани в периода от 30-те до 80-те години на ХХ век. Експозицията е организирана от Регионалния исторически музей в Шумен и Културния център на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Колекцията може да бъде разгледана до 7 април 2017 г.

Награждаване на победителите във фотоконкурса „Сесия в Университетската библиотека“ и в играта „Класически ЦУБър”

В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бяха обявени победителите във фотоконкурса за авторски фотографии на тема "Сесия в Университетската библиотека". На тържествената церемония бе отличен и носителят на приза „Класически ЦУБър”.

COST акция събира на годишна среща в Алма матер учени от 24 европейски университети и научни организации

На 7 и 8 март 2017 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски” е домакин на годишната среща на COST акция, която е посветена на обсъждане на методологии за оценяване на научни резултати от проекти в областта на обществените и хуманитарните науки. В срещата участват представители на 24 европейски университети и научни организации. От българска страна партньор е Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с представител проф. Албена Вуцова.

Изложба „Език свещен на моите деди: хърватско-български паралели“ бе открита в Софийския университет

Софийският университет е домакин на изложбата „Език свещен на моите деди: хърватско-български паралели“. Експозицията, посветена на българо-хърватските отношения през вековете, е представена в две части: в централното фоайе на Ректората и в Университетската библиотека и може да бъде разгледана до 16 март 2017 г.

Тодоровден беше отбелязан в Университетската ботаническа градина във Варна

По традиция и тази година в Университетската ботаническа градина Екопарк – Варна бе отбелязан Тодоровден. Събитието се провежда под патронажа на ректора на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ и с него по традиция се поставя началото на сезона за ботанически посещения, екологичен и културен туризъм в Екопарка.

Научна конференция "Пепеляната вечеря на Джордано Бруно и раждането на модерната философия"

В Конферентната зала в Ректората се проведе научна конференция на тема "Пепеляната вечеря на Джордано Бруно и раждането на модерната философия". Тя бе организирана от Философския факултет на Софийския университет, Италианския културен институт и издателство "Изток-Запад". Представено бе и изданието „Пепеляната вечеря“ на големия италиански философ.

Студенти от Софийския университет ще провеждат стажове в институцията на омбудсмана на Републиката

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков и омбудсманът на Република България г-жа Мая Манолова подписаха споразумение за сътрудничество.

Софийският университет „Св. Климент Охридски” бе домакин на международната научна конференция „Персийски ръкописи на Балканите и в Централна Европа“

В Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе двудневна международна конференция, посветена на средновековните персийски ръкописи на Балканите и в Централна Европа (23-24 февруари 2017 г.). Събитието бе организирано от Центъра за изследвания на Иран, Балканите и Централна Европа, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и специалност „Иранистика“ при Софийския университет.

Представлението „Човеците на Лорка“ спечели най-много награди „Алтер“

В нощта на „Оскарите“ в Театралната зала в Ректората се проведе официална церемония за раздаването на алтернативните театрални награди „Алтер“ за 2017 г. Те бяха организирани за поредна година от Театър-лаборатория „Алма Алтер“ на Софийския университет. Представлението „Човеците на Лорка“ спечели награда „Алтер“ за мегапродукция и наградата на публиката.

Стартира конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за 2017 г.

Конкурсът се провежда за десета поредна година.

Предложенията за носител на Наградата на Столичната община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски” за 2017 година се правят до края на месец юли 2017 г. съгласно чл. 6, ал.3 от Статута на наградата.

Представяне на сборника „БНР и БНТ между държавата и обществото от 1989 до 2015”

В Зала 13 на Факултета по журналистика и масова комуникация бе представен сборникът „БНР и БНТ между държавата и обществото от 1989 до 2015”. Книгата е под редакторството на доц. д-р Вяра Ангелова и доц. д-р Жана Попова и е издадена от Университетското издателство „Св. Климент Охридски“.

Започна участието на Софийския университет в Кандидатстудентска борса 2017

Събитието е организирано от Центъра за кандидатстудентска подготовка и информация и Сдружение „Кандидатстудентска борса“.

Дни на отворените врати на Центъра за дистанционно обучение

В рамките на събитието, което се проведе на 21 и 22 февруари 2017 г. в Конферентната зала на Ректората, ръководителят на Центъра проф. д-р Румяна Пейчева-Форсайт разясни обстойно националната и институционалната нормативна уредба за акредитация и провеждане на дистанционнна форма на обучение.

Академичният съвет прие промени в таксите за обучение в част от факултетите на Софийския университет през учебната 2017/2018 г.

На заседание, проведено на 22 февруари 2017 г., Академичният съвет на Университета прие промени в годишните такси за обучение на студенти, докторанти и специализанти за някои специалности в част от факултетите на Софийския университет през учебната 2017/2018 г.

Тържествено събрание, посветено на 30-та годишнина на Програма „Еразъм“, се проведе в Софийския университет

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя тържествено събрание, посветено на 30-та годишнина на Програма „Еразъм“. Събитието бе организирано от Центъра за развитие на човешките ресурси съвместно със Съвета на ректорите.

Седма национална стипендиантска програма „За жените в науката“

За седма година L'ORÉAL и ЮНЕСКО провеждат своята стипендиантска програма "За жените в науката“ и предизвикват отново българските жени-учени да представят своите научни проекти и потенциал.

Университетската библиотека представя изложба, посветена на проф. Иван Шишманов

Университетската библиотека “Св. Климент Охридски” представя юбилейната изложба “Европеец, но преди всичко българин”, посветена на 155-годишнината от рождението на проф. Иван Шишманов – една от най-представителните фигури в българския духовен и обществен живот в периода 1888-1928 г. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец февруари 2017 г.

Започва кандидатстудентската кампания на Софийския университет за учебната 2017/2018 година

На 20 февруари 2017 г. започва приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет. Крайният срок е 10 март 2017 г. за първата кандидатстудентска сесия и 19 май 2017 г. – за втората кандидатстудентска сесия.