Начало / Новини / Новини и събития / Във Физическия факултет на Университета бе организирана виртуална визита на ЦЕРН за ученици

   
Във Физическия факултет на Университета бе организирана виртуална визита на ЦЕРН за ученици

На 18 февруари 2016 г. Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ отпразнува 130-тата годишнина от рождението на своя патрон. Като част от събитията по случай празника учениците и учителите имаха възможност да посетят виртуално най-голямата лаборатория по физика на елементарните частици в света – Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН). Визитата се състоя в аудитория А205 на Физическия факултет на СУ, която едва успя да събере желаещите да присъстват над 120 ученици.

Проф. дфзн Александър Драйшу, декан на Физическия факултет на Софийския университет, и доц. д-р Леандър Литов приветстваха всички гости, а след това инж. Атанас Батинков, инж. Александър Христов, д-р Иван Глушков и Мирослав Атанасов ги запознаха с мисията на организацията, ускорителния комплекс и контрола му, както и с Компактния Мюонен Соленоид – един от четирите експеримента на Големия адронен колайдер.

2

Благодарение на технологиите учениците се озоваха последователно в контролните зали на ЦЕРН, слязоха на 100 метра под земята и видяха експеримента, допринесъл за откриването на Хигс-бозона.

Във виртуалната визита се включиха също така СОУ „Цветан Радославов“ и СОУ „Николай Катранов“ от град Свищов. Събитието не би могло да се осъществи без внимателното планиране и техническото съдействие на Теодора Николова, Емил Обрешков, Ноеми Бени, Золтан Шилази, Румяна Хаджийска, Мариана Шопова, Виктор Гущеров и Венелин Кожухаров.

Повече информация за събитието можете да намерите на адрес:

https://indico.cern.ch/event/491841/overview

cmvirtualvisit.weebly.com/105910951072108910901085108010941080.html