Начало / Новини / Новини и събития / Във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет бе открит студиен телевизионен комплекс

   
Във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет бе открит студиен телевизионен комплекс

В сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет “Св. Климент Охридски” се състоя официалното откриване на студиен телевизионен комплекс, изграден с финансовата подкрепа на Георги Василев и “Студия Трансмедия”.

Официални гости на събитието бяха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, чл.-кор. проф. дин Иван Илчев, председател на Управителния съвет на телевизия „Алма матер”, Мария Фъртунова, директор на Дирекция „Висше образование” в МОН, Екатерина Генова, директор на Дирекция „БНТ Свят и региони”, представители на телевизия „Европа” и Военния телевизионен канал, преподаватели от Нов български университет и други. Сред гостите бяха още декани, заместник-декани, директори на звена, ангажирани с дейността на телевизията, преподаватели и студенти.

Студийното оборудване е последно поколение цифрова техника във формат FULL HD. Разполага с три цифрови студийни телевизионни камери, на две от тях са монтирани електронни четци. Студийното осветление се управлява по цифров път.

Цифровите видео- и звуко-смесителните пултове осигуряват възможност за високо качество при реализацията на телевизионната продукция. Цялостната информация се осъществява по вътрешна мрежа, към която са включени три видеомонтажни апаратни. Екипите ще работят и с три мобилни камерни комплекти за реализация на документалните филми.

2

Бакалаврите от 4-ти курс от профил „Телевизионна журналистика” и магистрите от профил „Електронни медии” ще работят в реална среда и ще участват в създаването на програмните линии на ТВ „Алма матер” в национален ефир заедно с екипа на Националната университетска телевизия „Алма матер”.

Националната университетска телевизия „Алма матер” е регистрирана в Съвета за електронни медии като програма за образование, култура и младежки политики с национално покритие и в обществена полза.

studio_1

ТВ „Алма матер” излъчва своите програмни линии в ефира на Българската национална телевизия, ТВ „Европа”, „България он ер“ и Военния телевизионен канал.

През 2016 г. в партньорство с БНТ Региони и БНТ Свят ще се реализират новите програмни линии - Дискусионно студио „Алма матер”, „Журнал за наука и образование” и Европейска университетска телевизионна мрежа.

Като проект с национално значение се предвижда изграждането на образователен канал, част от многопрограмното развитие на обществената телевизия.

Амбицията на екипа на ТВ „Алма матер“ е от януари 2017 г. каналът да се позиционира на държавния мултиплекс и да даде старт в медийното пространство на програми за образование, култура и младежки дейности.

studio_2

Директорът на телевизия „Алма матер“ доц. Светлана Божилова разказа, че преди около шест години студенти по телевизионна журналистика – сега вече известни имена в електронните медии и в публичното пространство, дават идеята за студентска медия – такива, каквито има в Европа и в САЩ. „Никой не вярваше, че това може да се случи, тъй като в България инвестициите за култура, образование и младежки дейности, са твърде оскъдни. И защото Университетът ни, макар че е първият и най-авторитетният в България, нямаше ресурси, за да започне излъчването на такава програма“.

Екипът търси помощ от страна на Европейската комисия, от Министерството на образованието и науката и със средствата от различни европейски проекти започва обзавеждането на технологичния комплекс, за да се съизмери с това, което правят 18 университетски медии в Европа. Доц. Божилова изрази надеждата си скоро, със съдействието на БНТ, студентската телевизия да стане истински канал за образование, култура и младежки политики.

3

Тя подчерта, че телевизията има национално покритие, работи в обществена полза и излъчва в няколко телевизии – БНТ, телевизия „Европа”, България он ер, Военния телевизионен канал и добави, че България е единствената страна-член на Европейския съюз, която няма специализиран канал за образование, култура и младежки политики и изрази надеждата си, че със съвместните усилия на всички университети в България ще се създаде такава програма за активните граждани, за младите и образовани хора в България. Екипът на телевизията си партнира с колеги по европейската студентска телевизионна мрежа – университети от Великобритания, висшите училища по журналистика в Париж и Лил, университетите в Майнц и Лайпциг, а по програмата „Еразъм +” - с още пет университета с център Университет Торино.

Божилова благодари на хората, които активно са съдействали за изграждането на този комплекс и изобщо за създаването на телевизия „Алма матер“ в националното и европейско пространство – проф. Илчев, доскоро ректор на Софийския университет и настоящ председател на Управителния съвет на телевизията, проф. Анастас Герджиков, ректор на Университета, дарителя Георги Василев, вложил 282 000 евро за доизграждането на телевизионния комплекс, както и на БНТ.

4

Чл.-кор. проф. дин Иван Илчев отбеляза, че телевизия „Алма матер” се държи преди всичко на ентусиазма на тези, които участват в нея. Той изказа своята благодарност на Георги Василев и всички други хора, които инвестират в бъдещето на страната.

Проф. Илчев подчерта, че изминалите години не са били никак лесни нито за телевизията, нито за младите хора, които работят в нея – преминали са през пикове спадане на ентусиазма, но в крайна сметка днес разполагаме с телевизия, която дава редовно излъчва предавания. По думите му, в момента университетски екип работи по създаването на проект за Център за върхови постижения в областта на креативните и рекреативните индустрии, където Националната студентска телевизия „Алма матер” ще бъде един от крайъгълните камъни.

5

Проф. Иван Илчев благодари на всички, които са помагали на телевизия „Алма матер” през изминалите години. „За осем години като ректор се убедих, че малцина помагаха, но като компенсация мнозина пречеха. Хубавото е, че ентусиазмът на помагащите като правило надделяваше над песимизма на пречещите”, добави проф. Илчев и пожела успех на колегите си в начинанието.

Георги Василев представи основните мотиви, които са довели до решението да направи настоящото дарение. Той разказа, че често е свидетел на разговори, дискусии за липсата на гражданско общество в България. По думите му, този акт на благотворителност трябва да се разглежда като акт на проява на гражданското общество. Той изрази надеждата си, че поставяйки началото на проекта за обществена образователна телевизия, това да продължи да се подкрепя и от идните поколения. Георги Василев подчерта, че зад реализацията на тази благотворителна акция стои работата на един изключителен екип от Студия „Трансмедия”, работил в тясно сътрудничество с екипа на СУ – с доц. Божилова, проф. Илчев и проф. Герджиков.

6

Мотив за дарението е и същността на тази телевизия, отбеляза Георги Василев. По проект това е обществена телевизия, която има за цел развитието на образователни програми, използвайки основно и опирайки се върху ресурсите на академичната общност и основно на тази на Софийския университет: „Надявам се, че обществената телевизия „Алма матер” с подкрепата на СУ ще се превърне в още един мощен глас, който помага на българското общество да стане по-динамично, проспериращо, каквото то заслужава да бъде”.

7

Екатерина Генова, директор на Дирекция „БНТ Свят и региони“, отправи най-искрените си поздравления към хората, които са работили през тези години, за да стане факт това студио, както и студентите, които ще имат удоволствието да работят в него. Тя отбеляза, че най-естественият партньор на една студентска телевизия и на Факултета по журналистика и масова комуникация е Българската национална телевизия – обществената медия. Партньорство, което се изразява не само в броя на завършилите този факултет, които работят в телевизията, но вече осъществено и в творчески план. Тя припомни, че вече две години БНТ 2 и БНТ Свят излъчват програмата „Ателие“, която се прави във Факултета по журналистика и масова комуникация на Университета. Екатерина Генова изрази надеждата си, че от новото студио към ефира на БНТ ще тръгнат нови предавания с младежка и студентска тематика и те ще бъдат със също толкова добра визия и също толкова качествено съдържание.

8

Екатерина Генова посочи, че във връзка с настъпилата преди няколко години световна икономическа криза световните анализатори предупреждават, че един от най-бързите изходи от финансови кризи е образованието: „Инвеститорите днес влагат пари в образование и образователни технологии. В този смисъл ръководството на ФЖМК и на СУ са изключително далновидни, инвестирайки в образование, а на г-н Василев бих искала да кажа, че това не е дарение, това всъщност е инвестиция – инвестиция в образованието на нашите колеги”.

Г-жа Генова изрази надеждата си, че в новото студио студентите и бъдещи колеги ще спазват журналистическите стандарти, ще търсят истината и ще представят всички гледни точки, дори те да не им харесват, и няма да се изкушат от кривото огледало на частните, корпоративните и политическите интереси.

9

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков поздрави присъстващите за откриването на новото студио и изрази благодарността си към г-н Василев за щедрото му дарение. „Искам да благодаря и на всички, които с неуморен труд, в продължение на много години доведоха до това да имаме надеждата, че наистина нашите откъслечни опити ще прераснат в един канал, една последователна програма за образование, култура и младежки политики“, каза ректорът.

Проф. Герджиков подчерта, че студентската телевизия трябва да се насочва не само към младежите, а и към всички любознателни хора, които са останали младежи по дух, защото във всяка възраст човек има интерес да се научи на нещо ново.

10

„Пожелавам успех на това начинание с подкрепата на най-сериозния ни партньор – БНТ. Защото имаме общия интерес обществото ни да получи това, от което има нужда, истинска културна храна, истинска храна за духа, а не нещо, което замества важните неща за човека“, добави още ректорът на Софийския университет.

Мария Фъртунова, директор Дирекция „Висше образование“ в Министерството на образованието и науката, поздрави присъстващите и предаде специални поздрави на екипа на МОН и лично от министър Меглена Кунева по повод откриването на новото студио. Тя заяви, че комплексът е една правилна стъпка в посока подобряване практическото обучение на студентите и пожела „На добър час!“.

11