Начало / Новини / Новини и събития / В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” бе открита изложбата „Между словото и четката. Писатели-художници”

   
В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” бе открита изложбата „Между словото и четката. Писатели-художници”

В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” бе открита нова изложба: „Между словото и четката. Писатели-художници”. В експозицията са представени десет забележителни автори и техните картини. Изложбата може да бъде разгледана до 10 април 2016 г. По време на откриването на изложбата бяха наградени и победителите в конкурса „Университетската библиотека и аз“.

На събитието присъстваха зам.-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова, директорът на Университетска библиотека доц. Анна Ангелова, д-р Бойка Доневска от Катедра „Изкуствознание“ на Националната художествена академия, преподаватели, студенти и читатели на Библиотеката.

Целта на изложбата е да се представят популярни писатели в непривична за тях светлина. Чрез стиловите маркери на техните картини посетителите могат да получат различна интерпретация на изключителни произведения. В експозицията са представени множество картини, редки издания и любопитни факти.

1-a

Изложбата „Между словото и четката. Писатели-художници” бе представена от директора на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Анна Ангелова. Авторите, сред които са Виктор Юго, Гарсия Лорка и други, не се нуждаят от препоръки, а от непрекъснато четене и препрочитане, защото нещата, които са оставили на идните поколения, са безкрайно значими, каза доц. Ангелова. Световните автори са представени не като творци на словото, които рисуват портретите с думи, а като творци, които работят еднакво добре и с четката и са оставили след себе си прекрасни художествени произведения.

2-a

„Това са хора, изключително щедро надарени, притежаващи много таланти. Целта на тази изложба е да разкрием освен тяхната изключително изострена чувствителност, усет към проблемите на отделния човек, усет въобще към житейските проблеми, но и тяхната любов към хората“, каза доц. Ангелова и припомни много важния и в днешно време завет на Херман Хесе – „Обичай ближния“.

 

334

 

Д-р Бойка Доневска от Катедра „Изкуствознание“ на Националната художествена академия заяви, че изложбата „Между словото и четката. Писатели-художници” представлява изключително оригинална кураторска концепция. Според нея във време, когато интересът към различните форми на изкуство е добил характер на почти масово явление, осъществяването на адреналиновия натиск върху доста претоварените ни сетива изисква особен, оригинален, специфичен, нов дискурс към фрагментите от нашата традиция и към съвременното ни изкуство.

 

58

 

Изложбата е опит да бъдат показани изобразителните реализации на десет известни автори на литература, чиито произведения на четката не са достатъчно известни не само на широката публика, но и на специалистите изкуствоведи. Д-р Доневска отбеляза още, че историческата перспектива, върху която се опира изложбата, е невероятно широка и обхваща класически автори като Виктор Юго и Хесе и достига до Гео Милев и Чудомир.

 

28

 

Тя поздрави организаторите за концепцията и умелия избор на ключови автори. Според нея изложбата дава нов ход към разбирането на тези автори – и като писатели, и като художници, защото съпоставката и симултанното представяне разкрива необичайна, неочаквана и непозната картина.

 

12

 

По време на откриването на изложбата бяха наградени и победителите в конкурса на Библиотеката „Университетската библиотека и аз“, които са определени от посетителите на Фейсбук страницата на библиотеката.

За победител читателите са определили Иван Митков. На второ и трето място са Капка Гергинова и Ивета Гоцева. Наградата на директора на Библиотеката получи Галина Иванова.

 

1-vo
2-ro
3-to
d