Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет се присъедини към мрежата PETRA-E

   
Софийският университет се присъедини към мрежата PETRA-E

В края на месец май 2024 г. Софийският университет чрез Факултета по класически и нови филологии се присъедини към мрежата PETRA-E (Plateforme Européenne pour la traduction littéraire - Education). Мрежата обединява европейски академични и неакадемични институции, ангажирани с образованието и подготовката на литературни преводачи. Общото между тях е, че прилагат Референтната рамка за образованието и подготовката на литературните преводачи в учебните си програми, като застъпват отворен подход към нея – описаните в Рамката компетентности и нива на владеене се адаптират към конкретна учебна програма съобразно спецификите ѝ.

Референтната рамка е изработена по проект „Еразъм+“ на ЕК и е налична на 15 езика, включително на български. Тя включва осем компетентности на литературния преводач и пет нива на владеенето им. Функционира едновременно като компетентностен модел и като траектория на образователния процес.

1-Screenshot from 2024-06-25 23-23-51

В скоро време ще бъде обявена нейна обновена версия, която взима предвид навлизането на машинния превод (вкл. ИИ) и доразвива професионалната компетентност.

Членството в мрежата ПЕТРА-Е дава възможност за:

  • участие в обновяването на Референтната рамка,
  • изяви на научните конференции на мрежата ПЕТРА-Е,
  • сътрудничество, обмен на опит и идеи с водещи специалисти по литературен превод в Европа,
  • включване на програмите и курсовете по превод, които СУ предлага, в базата данни на мрежата и др.
1-people timisoara

Представител на Софийския университет в мрежата ПЕТРА-Е е гл. ас. д-р Теодора Цанкова от Катедрата по испанистика на Факултета по класически и нови филологии, която участва в изработването на Референтната рамка от 2014 г.

1-booklets