Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет е домакин на Международна конференция по кореистика

   
Софийският университет е домакин на Международна конференция по кореистика

В Центъра по кореистика на Софийския университет бе открита Международна конференция по кореистика. Събитието се организира с помощта на Университетската програма по кореистика към Министерството на образованието на Република Корея и Академията по кореистика.

На официалното откриване присъстваха посланикът на Република Корея у нас Шин Менг-хо, доц. д-р Ким Со Йънг, преподавател в Центъра по кореистика на Софийския университет и проф. дфн Александър Федотов, директор на Центъра по кореистика на Университета.

Доц. д-р Ким Со Йънг приветства всички присъстващи на международната конференция по кореистика и изрази своето уважение към колегите от Румъния, участници в събитието. Тя разказа, че целта на екипа в Центъра по кореистика към Софийския университет е да обедини преподавателски и изследователски усилия в името на популяризирането и разпространението на кореистиката у нас и в Европа. Доц. Ким Со Йънг отбеляза, че темите на конференцията са в областта на историята, културата, икономиката, литературата и разглеждат отношенията между държавите в Централна и Източна Европа и Северна Корея в периода на Студената война на основата на архивни документи, периодични вестници и списания. Тя изрази радостта си, че учени от различни държави ще имат възможност да споделят своя изследователски опит и знания по тази проблематика и пожела на всички участници плодотворни дискусии и успехи в изследователското поприще.

1-a

Посланикът на Република Корея в България Шин Менг-хо поздрави участниците в конференцията и изрази радостта си да види толкова много хора, които изследват историята, културата на Корея и нейните отношения с други народи. Той изрази своята благодарност и признателност към проф. Александър Федотов, доц. Ким Со Йънг и на всички, които са съдействали за провеждането на международната конференция по кореистика в Софийския университет.

2

Той отбеляза, че Центърът по кореистика към Софийския университет е разпознаваем в международен план като активен център, извършващ сериозна дейност в посока на популяризиране на кореистиката в Източна Европа. Според посланика конференцията е доказателство за доброто сътрудничество между двете държави и подчерта голямото разнообразие на теми, които ще бъдат представени на събитието. Шин Менг-хо изрази вярата си, че всички доклади на конференцията ще издигнат кореистиката на още по-високо ниво и пожела на всички здраве и нови академични и изследователски постижения.

3-a