Начало / Новини / Новини и събития / Проф. Павел Павлович представи в Рабат сборника „Ролята на арабския език в културния и търговския обмен по пътищата на коприната“

   
Проф. Павел Павлович представи в Рабат сборника „Ролята на арабския език в културния и търговския обмен по пътищата на коприната“

На 24 юни 2024 г. проф. дфн Павел Павлович представи на научна конференция в Рабат сборника „Ролята на арабския език в културния и търговския обмен по пътищата на коприната“. Сборникът и конференцията са тристранен проект на ЮНЕСКО, Фондация „Принц Султан бин Абдулазиз Ал Сауд“ и Ислямската организация по въпросите на образованието, науката и културата (ICESCO).

Целта на проекта е да очертае ролята на арабския език за установяването на диалог между културите и да проследи приноса му като мост между цивилизациите по пътищата на коприната, чрез който те си разменят стоки, идеи и знания. Автори на статии в сборника са утвърдени учени в областта на историята, икономиката, езиците и културите на Източна и Централна Азия, Арабския свят и Северна Африка.

1-PP1

Проф. Павел Павлович е водещ автор и научен редактор на сборника „Ролята на арабския език в културния и търговския обмен по пътищата на коприната“. Проф. Павлович е преподавател в Катедрата по арабистика и семитология към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и води лекции по Средновековна арабо-мюсюлманска цивилизация и Арабско изворознание (ФКНФ) и История на исляма (ИФ).

1-PP

На представянето на сборника присъстваха д-р Салим ал-Малик, генерален директор на ICESCO, г-жа Габриела Рамос, помощник генерален директор на ЮНЕСКО по обществените и хуманитарните науки, д-р Салих ал-Хулайфи, Генерален директор на Фондация „Принц Султан бин Абдулазиз ал-Сауд“, г-н Пламен Цолов, посланик на Република България в Мароко, г-н Ерик Фалт, директор на бюрото на ЮНЕСКО в Рабат и други изтъкнати гости.