Начало / Новини / Новини и събития / Проф. д-р Мадлен Данова беше удостоена с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

   
Проф. д-р Мадлен Данова беше удостоена с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет проф. д-р Мадлен Данова беше удостоена от ректора проф. Георги Вълчев с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Заместник-ректорът получи отличието за своята дългогодишна преподавателска и научноизследователска дейност.

Проф. д-р Мадлен Данова не скри вълнението си и изказа огромната си благодарност към всички колеги за подкрепата, която е чувствала през всичките години, през които работи в Софийския университет, към всички, които през изминалите години са вярвали в нея, били са до нея и са вървели заедно.

1-1

„Всъщност започнах през далечната 1987 година и никога не съм си представяла, дори не знаех къде заседава Академичния съвет, че един ден ще бъда в тази зала и точно по този повод“, каза още проф. Данова.

Проф. Данова изрази голяма благодарност и към семейството си. „Без подкрепата на семейството никога човек не може да постигне това, което постига. Благодаря ви от сърце и се извинявам, че понякога съм ви пренебрегвала в името на работата, но знам, че ме обичате и разбирате“.

1-2

Накрая проф. Мадлен Данова завърши с неин любим цитат от автора, с когото се занимава 40 години – американския писател Хенри Джеймс. Тя разказа, че когато той е още малък и ходи на училище, бащите на всички деца около него имали определени професии – адвокати, бизнесмени, свещеници. И един ден, когато той и братята му се връщат вкъщи, настоятелно казват на баща си: Моля те, кажи ни все пак, ти какво работиш. Каква е твоята професия? Бащата – един от големите американски философи на XIX век, със същото име Хенри Джеймс, отговаря: „Кажете им, че съм студент“. „Мисля, че всички ние сме тук именно заради тази обич към науката и затова, че не преставаме да бъдем студенти цял живот. Благодаря ви от сърце“, каза накрая проф. Данова.

1-6

Проф. д-р Мадлен Данова е завършила специалност „Английска филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1986 г. като магистър, след което завършва магистърската програма „Общество и политика“ на Централноевропейския университет, Прага през 1993 г. По време на следването си в Софийския университет завършва и специализацията „История и теория на културата“ към Историческия факултет. През 1987 г. започва работа като асистент по английски език в катедра „Западни езици“ на Факултета по класически и нови филологии, а през 1996 г. е зачислена като докторант на самостоятелна подготовка към Катедра „Англицистика и американистика“, където започва работа през същата година. През 2011 г. е избрана за професор по американска литература към Катедра „Англицистика и американистика“. От 2023 е и ръководител на катедрата.

1-4

В периода 2007-2011 г. е заместник-декан по учебната дейност на Факултета по класически и нови филологии. От 2015 г. до 2023 г. е декан на Факултета по класически и нови филологии. От декември 2023 г. е заместник-ректор учебна дейност ОКС „бакалавър“ и „магистър“ и ОНС „доктор“.

Участвала е в създаването и ръководството на шест действащи интердисциплинарни бакалавърски специалности: „Европейски съюз и европейска интеграция“, „Биология и английски език“, „Химия и английски език“, „География и английски език“, „История и чужд език“ и „Африканистика“, както и на шест интердисциплинарни и международни магистърски програми, пет от които действащи: „Американистика и трансатлантически отношения“, „Комуникация: език, литература, масмедии“, „Културни връзки и геополитика на ЕС“, „Европа и Азия: културна дипломация и геополитика на ЕС“ (съвместно с КазНУ, Алмати, Казахстан), „Чужд език (английски), литература, масмедии“ (съвместно с Държавния университет в Бухара, Узбекистан), „Дигитални компетентности в чуждоезиковото обучение“ (съвместно с ЮЗ, ШУ и Университета в гр. Търнава, Словакия).

1-3

Създател е на Докторантското училище на Факултета по класически и нови филологии и е ръководител на пет редовни докторанти по американска литература, четирима от които са университетски преподаватели.

Преподавала е по един семестър в Щатския университет на Ню Йорк, Олбъни и Евразийския университет, Астана, Казахстан, участвала е в преподавателски мобилности по програма „Еразъм+“ в университети в Дъблин (Ирландия), Джакарта (Индонезия), Дакар (Сенегал), Ресифе (Бразилия), Кабо Верде, Мавриций и др. Изнасяла е лекции в Университета в Хилдесхайм, Германия, Университета в Кьолн, Университета Параиба, Бразилия, Университета „ал.Фараби“, Казахстан, Университета за чужди езици, Пекин и др.

1-7

Участвала е като член и ръководител в редица национални и международни научни проекти, посветени на американската, канадската и българската литератури, въпросите на етническите взаимодействия, национализма, културната идентичност, джендър изследванията, превода, ролята на масмедиите, междукултурната комуникация, чуждоезиковото и продължаващото обучение и ролята на съвременните технологии в образованието.

Публикувала е многобройни статии в тези области, както и две монографии: „Национализъм, модернизъм, идентичност: сравнително изследване на две литературни фамилии: Джеймс и Славейкови“ (2000) и The Jamesiad: The Postmodern Lives of Henry James (2011). Публикациите на проф. Мадлен Данова обхващат над 90 академични статии, в това число 30 в чуждестранни издания и 52 в национални. Тя е редактор на 12 научни сборника, автор на 26 преводни текста и на 10 научно-понулярни статии. Участвала е в над 100 научни конференции, в това число 80 международни и 40 национални, и е организатор на 10 международни конференции.

Автор е и на системата за 12 клас на училищата с разширено изучаване на английски език English through Literature (2003), както и съавтор на системата за 11 и 12 клас на училищата с разширено изучаване на английски език LitUps! Essentials of British and American Literature for the 11th and 12th Grades (2013-2014, преработено изд. 2020), която беше отличена с бронзов медал на Франкфуртския панаир на книгата.