Начало / Новини / Новини и събития / Проф. Андрю Коутс разказа за космическите мисии в Слънчевата ситема като част от фестивала „Ало, Космос! Говори България“ 4

   
Проф. Андрю Коутс разказа за космическите мисии в Слънчевата ситема като част от фестивала „Ало, Космос! Говори България“ 4

Проф. Андрю Коутс от Университетския колеж в Лондон, Великобритания, изнесе лекция на тема „Изследване на Слънчевата система“ в Аулата на Ректората. Проф. Коутс има ключови приноси в редица минали и бъдещи мисии към тела в Слънчевата система.

Събитието е част от програмата на младежкия SPACE & STEAM фестивал „HELLO SPACE | Bulgaria Calling“, координиран от Атлантическия клуб в България и с водещата подкрепа на Посолството на САЩ у нас, в сътрудничество с UK Science & Innovation Network in Bulgaria, Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Института по молекулярна биология „Академик Румен Цанев“ към Българска академия на науките.

11

Пред заинтересованата публика проф. Коутс представи приносите в мисиите към Марс и други космически тела, като очерта и какво предстои с марсохода „Розалинд Франклин“ на Европейската космическа агенция. Целта е той да бъде изстрелян през 2028 г. и да достигне Червената планета през 2030 г.

Учени от България имат възможност да се включат в анализа на данните от тази мисия, като подготовката и участието в магистърските програми на Физическия факултет на Софийския университет е път към това.

13