Начало / Новини / Новини и събития / Емоционална премиера на студентската книга „От ръкопис към алгоритъм“

   
Емоционална премиера на студентската книга „От ръкопис към алгоритъм“

Премиерата на книгата „От ръкопис към алгоритъм“ събра в препълнената Аула Магна на Факултета по журналистика и масова комуникация преподаватели, бивши и настоящи студенти, издатели, журналисти, IT специалисти. Студентите по книгоиздаване от втори курс представиха своя сборник, създаден в дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас“ – 1 и 2 с преподавател д-р Георги Александров. Изданието е посветено на 50-годишнината от основаването на Факултета по журналистика и масова комуникация и разработва актуалната тема за навлизането на изкуствения интелект в книгоиздаването.

Оживлението в залата се повиши в самото начало, когато водещите за броени секунди генерираха чрез ChatGPT приветствие, което прозвуча в залата. По-късно присъстващите се увериха как изкуственият интелект може почти светкавично да предложи корица за книга по заявена от публиката тема.

1-Премиера-6.6.24

Към създателите на книгата се обърна заместник-деканът на Факултета по журналистика и масова комуникация доц. Калин Калинов, който ги поздрави за новаторския подход и успешната реализация на учебния проект.

1-Премиера-ФЖМК-6-6-24

С чувство на удовлетвореност, но и с доза самоирония, студентите разказаха за процеса по създаване на книгата, която съдържа две книжни тела с две корици. Част от текстовете в тази необичайна книга експериментално са написани чрез изкуствен интелект или в „съавторство“ с него. Експертът по дигитални технологии Георги Караманев припомни рисковете от безкритичното ползване на изкуствен интелект, но и новите възможности, които той предоставя в съвременния ни живот. Във видеообръщение от Съединените щати специалистът по изкуствен интелект проф. Артур Кордон също поздрави студентите и предупреди за опасността от интелектуален мързел, ако се злоупотребява с изкуствения интелект.

1-Премиера.6.6.24

В емоционалния финал на премиерата студентите и техният преподавател приеха овациите на публиката под звуците на балада, също генерирана чрез изкуствен интелект.

1-1

Гостите получиха еземпляр от книгата, а електронното ѝ издание е достъпно в сектор „Медии“ на сайта на Факултета по журналистика и масова комуникация. Премиерата бе излъчвана на живо в YouTube и предизвика силен медиен интерес, включително и от ТВ „Алма Матер“.

1-ФЖМК.Премиера.6.6_

Репортаж на Телевизия "Алма Матер":