Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия: Предстоящи астрономически явления и събития. Представяне на книгата „Гид на любителя астроном 2024“, Пенчо Маркишки

Зала А205, Физически факултет

Интересът на Пенчо Маркишки към астрономията датира от ранните му ученически години и през 1985 г. става повод да започне да практикува фотография и астрофотография. Неговата първа професия „Контролно-измервателни прибори и автоматика“ му помага в конструирането на оптични прибори и така се появяват първите негови стационарни и преносими инструменти за фотографски астрономически наблюдения. Пенчо Маркишки е автор на много публикации в национални и чужди научнопопулярни издания, посветени на оптиката, астрофотографията и астрономията. От 2008 г. работи като оптик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН. По-късно постъпва на работа и в катедра „Астрономия” към Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

poster_PMarkishki_Mar_2024_small

„Гид на любителя астроном 2024“ съдържа информация за предстоящите през тази година по-забележителни астрономически явления, като се обръща специално внимание на условията за тяхното наблюдение от България.

Във втората част на новото издание читателят ще открие две статии, в които детайлно са обяснени сложните движения на нашият естествен спътник – Луната. В тях се обсъждат на популярен език въпроси като колко вида са лунните месеци и какво определя тяхната продължителност, защо се случват слънчевите и лунните затъмнения, какво представляват сароските и Метоновите цикли, и др. В допълнение книжката съдържа и няколко статии, посветени на археоастрономията, в които се коментират често изказвани хипотези относно немалко на брой археологически обекти.

Новото издание, както и предходните пет, са достъпни в pdf-формат на сайта на катедра „Астрономия“, ФзФ, СУ.

Programa_2024_Feb_April_web