Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия към Катедра „Астрономия“ - Космическият телескоп TESS – достъпен за всеки

Зала А205, Физически факултет

Лектор - д-р Веселин Костов.

Веселин Костов е възпитаник на Софийския Университет “Св. Климент Охридски”, където завършва бакалавър със специалност астрономия с ръководител доц. Петър Кънчев. В момента работи като астроном към NASA и института SETI. Научните му интереси са свързани с изследването на планети извън Слънчевата система чрез анализ на фотометрични данни от мисиите Kepler, К2 и TESS. Веселин ръководи екипа, отговорен за откриването и характеризацията на пет от дванадесетте известни до момента транзитни планети в двойни звездни системи, както и на система от три планети, обикалящи около червено джудже, намиращо се “само“ на 35 светлинни години от нас.

 

 

Космическият телескоп TESS наблюдава десетки милиони звезди разпръснати по цялото небе вече повече от 6 години. Количеството данни е такова, че е истинско предизвикателство да бъдат обработени в детайли дори и от най-мощните компютърни системи и алгоритми. Днес, благодарение на ТЕSS и труда на много хора са открити над 10 000 екзопланетни кандидати, повечето от които все още не са потвърдени. Ключова стъпка в процеса на тяхното потвърждаване е изключването на т.н. подвеждащи сигнали чрез визуална проверка на данните и на автоматично-произведените резултати. Тази проверката също така улеснява последващите наблюдения които са необходими за окончателното потвърждение, предоставя необходима информация за демографски проучвания на планетни системи в Галактиката, и улеснява тренирането на алгоритми за машинно обучение. Ще представим част от резултатите, постигнати от любители астрономи в анализа на данни от TESS, ще обърнем внимание на процеса на откриване на интересни планетарни и звездни системи, и ще обсъдим техния астрофизичен контекст."

 

 

poster_VKostov_2024_small

Програмата на Кръжока по астрономия е достъпна тук.

1