Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия: Изследване на екзопланети с космическия телескоп TESS

Зала А205, Физически факултет

На 28 март 2024 г., 19:30 ч., зала А205, Физически факултет в рамките на кръжока по астрономия д-р Трифон Трифонов от Института „Макс Планк“ в Хайделберг, Германия, ще изнесе лекция на тема Изследване на екзопланети с космическия телескоп TESS.

Д-р Трифон Трифонов е завършил Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ като бакалавър, след което защитава и магистърска степен по астрономия и астрофизика към катедра „Астрономия“. В момента е учен в Института „Макс Планк“ в Хайделберг и изследовател R4 към катедра „Астрономия“, ФзФ, СУ по ръководен от него проект EXO-RESTART към програма ВИХРЕН-2021, МОН. Д-р Трифонов е сред най-успешните световни учени, занимаващи се с търсенето и изследването на екзопланети. Сред най-забележимите му успехи е откритието на близката „свръхземя Gliese 486b (публикация в Nature) и разработването на специализиран софтуер за търсене на екзопланети (The Exo-Striker). Отличен е с престижната награда за млади учени в областта на математиката и природните науки за 2020 г. на Гьотингенската академия на науките.

poster_Tito_Mar_2024_small

Благодарение на Космическия телескоп TESS на НАСА имаме уникалната възможност да изследваме екзопланетната демография в близост до нашата Слънчева система. TESS е прецизна фотометрична система, която използва пасажна фотометрия, за да регистрира периодични спадове в яркостта на звездите, когато планетите преминават пред диска на своята звезда. Тези прецизни измервания позволяват откриването на екзопланети с различни физически и орбитални характеристики, в повечето случаи в огромен контраст с това, което наблюдаваме в Слънчевата система. През последните няколко години TESS е открил над 420 екзопланети и над 7000 кандидати, които включват огромно разнообразие от екзопланетни системи - от горещи юпитери и горещи мини-нептуни до скалисти планети от типа на Земята, както и голям брой мултипланетни системи, предоставяйки ценни познания за формирането и еволюцията на планетите.

 

Подходът на TESS за наблюдение на почти цялата небесна сфера е задълбочил изследванията на екзопланети, насърчавайки сътрудничество между учени от цял ​​свят. В този контекст ще разгледаме българските усилия и сътрудничество в областта на TESS по линия на проекта EXO-RESTART. Българският екип прави систематичен анализ на екзопланетите открити с помощта на TESS и по-специално на мултипланетните системи, за което лекторът е водещ експерт в световен мащаб. Изследванията в стратегическо сътрудничество с водещи учени от Германия, Испания, Италия, Чили и САЩ е от основно значение за разбирането на статистическите и физическите характеристики и е фундаментално важно за разбирането на демографията, формирането и еволюцията на екзопланетите като цяло.

poster_prolet_24_v2_small