Начало / Новини / Календар / Изложба „Аспекти на Балканската история от XIX век в творчеството на Луи Дюпре"

Централно фоайе, Ректорат

На 8 март 2024 г. от 11.00 ч. в Централното фоайе в Ректората на Софийския университет ще бъде открита изложбата „Аспекти на Балканската история от XIX век в творчеството на Луи Дюпре“.

Изложбата включва петнадесет цветни гравюри на френския художник и гравьор Луи Дюпре. Тези творби са част от Колекцията Йоанис Трикоглу на Централната библиотека на Аристотеловия университет в град Солун.

Тази изложба е част от многостранната дейност на фондация „Солей“, насочена към съхранение на най-добрите традиции, свързани с отразяване влиянието на Международната франкофония.

България, Гърция, Албания и Република Северна Македония са редовни членове на Международната франкофонска общност и тази изложба отразява общата нишка, която ни свързва не само в нашето историческо минало, но и днес.

Луи Дюпре в роден на 09 януари 1789 г. във Версай и умира в Париж през 1837 г. Той е виден френски художник, литограф и писател, който пътува из земите на Османската империя и прави много картини от земите на Албания, Гърция, Армения и др., които реално пресъздават атмосферата по онова време.

От особена важност е неговото посещение в Гърция, което се осъществява в навечерието на Гръцкото въстание за независимост (1821 – 1832г.), което довежда до гръцката победа и създаване на Първата гръцка република (1822 – 1832 г. ) и държавата наследник, Кралство Гърция (1832 – 1924 г.) .

Колекцията Йоанис Трикоглу е приета като дарение за университета Аристотел в Солун през 1863 г. Неговите наследници даряват 14 012 ценни книги, 3 500 произведения на изкуството (медни гравюри, картини, литографии и др.), документи и брошури, археологически находки, както и личния му архив, който е каталогизиран и частично дигитализиран.

Самият дарител Йоанис Трикоглу има интересна съдба. Той е второ поколение грък от Египет и много заможен търговец. Роден е 24 януари 1888 г. в Александрия, умира в Атина през 1966 г. Бил е активен член на гръцката общност в Кайро от 1947 г. до 1957 г.

Неговата колекция е изключителна по своя характер, защото дава информация за важен период от Балканската история. Част от нея се използва в непосредствения учебен процес на студентите, които имат възможност да черпят информация от оригинални исторически източници.