Начало / Новини / Новини и събития / Проф. д-р Румяна Пейчева-Форсайт и доц. д-р Силвия Върбанова от Факултета по педагогика бяха удостоени с отличия на Софийския университет

   
Проф. д-р Румяна Пейчева-Форсайт и доц. д-р Силвия Върбанова от Факултета по педагогика бяха удостоени с отличия на Софийския университет

На тържествена церемония в рамките на отбелязването на Патронния празник на Факултета по педагогика – Деня на светите братя Кирил и Методий , проф. д-р Румяна Пейчева-Форсайт и доц. д-р Силвия Върбанова получиха отличия на Софийския университет. Те им бяха връчени от заместник-ректора проф. д. ик. н. Соня Милева.

Проф. д-р Румяна Пейчева-Форсайт бе удостоена с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Тя не скри силното си вълнение и заяви, че получаването на такива награди ни карат да обърнем поглед назад, защото в целия си живот и кариера гледаме напред и си поставяме цели – една след друга и нямаме време да седнем и да помислим какво сме постигнали, как да се поучим от него и как да продължим напред, каза проф. Форсайт и допълни, че връзката й с университета е започнала много рано. Тя се върна назад в спомените си и си припомни деня, в който е разбрала, че е приета да учи в Софийския университет. Тогава дори не знаела какво всъщност представлява специалност „Педагогика” и си мислела да се прехвърли в така желаната история или археология.

1-5

„Ако тогава някой ми беше казал, че в рамките на педагогиката в моята кариера аз и моят екип ще сме първите, които ще закупят най-скъпата техника и ще оборудват първата компютърна зала в Софийския университет извън математиците, които имаха някакви компютри, след това да започна да се интересувам какво е това кабелен интернет и оптичен кабел, за да сложим първата връзка в първи блок в началото на 90-те години, че нашите студенти от специалност „Педагогика“ ще бъдат първите, които ще имат електронна поща в целия университет, че ще подпомогна и ще инициирам създаването на първия Център за дистанционно обучение, ако някой ми беше казал всичко това в онази сутрин, щях да му кажа, че това са абсолютни фантасмагории“, каза проф. Румяна Пейчева-Форсайт и припомни някои от своите успехи през годините.

1-7

Тя заяви, че е много благодарна за своята кариера и подчерта, че всъщност кариерата й не е само на един човек, а на цял екип. „Сигурно щях да постигна сходни неща, но никога нямаше да ги постигна в този обем, ако до мен по всяко време не бяха моите хора“, допълни още проф. Пейчева-Форсайт и отбеляза колко е ценно през цялата му професионален път човек да има до себе си хора, които да са не само негови колеги, но и негови приятели и част от неговото семейство. Разказвайки лични спомени от живота си в Софийския университет, тя посочи, че е чест да се работи в него, а част от хората му да са като нейно семейство.

„Благодаря на Факултета по педагогика, че оцени приноса ми, какъвто и да е той“, каза проф. Форсайт и допълни, че животът й е бил изпълнен със смисъл и Университетът е и си остава нейната голяма любов. Тя благодари за доверието и пожела на колегите си в края на кариерите си да се обърнат назад и да си кажат: „Всичко това имаше един голям смисъл“.

1-4

Проф. Пейчева има завидна професионална и творческа биография. Преминала по пътя от начален учител, през аспирант, изследовател, до професор в Софийския университет, тя развива забележителен усет както към потребностите на практиката, така и към научните тенденции в полето на педагогическите изследвания. Тя има изключително голям принос за издигането на престижа на Факултета по педагогика на национално и международно ниво.

Проф. Форсайт създава школа в областта на информационните и комуникационни технологии в образованието и електронното обучение. Благодарение на проф. Форсайт в нея активно си сътрудничат специалисти от различни области, но приобщени към българското и световното образование – педагози, математици, специалисти от ИТ-сектора, специалисти от всички педагогически факултети на Софийския университет и цялата страна.

Професор д-р Пейчева-Форсайт заедно с нейния екип последователи - по-млади доценти и асистенти са подкрепяли и подкрепят специализацията и развитието в България и чужбина на много млади изследователи и докторанти. Провела е редица специализации в различни университет. В биографията й заслужават внимание и 10-те монографии, три от които в съавторство са Spinger издания, множеството статии и студии, публикувани в авторитетни световни база данни, учебните помагала, авторските онлайн курсове и ресурси. За международния й авторитет са доказателство както огромният брой цитирания, така и поканите за втори ръководител или рецензент в международно жури за академично развитие на пет колеги в Оpen University of UK, Centre for Doctoral Education, UCL, Universitat Oberta Catalunia.

Проф. Форсайт е била заместник-декан на Факултета по педагогика, дългогодишен ръководител на Центъра по образователни технологии на факултета, директор на Центъра за дистанционно обучение на Софийския университет, директор на Националния център за дистанционно обучение. Понастоящем тя е главен редактор на сп. „Педагогика".

1-8

Доц. Силвия Върбанова бе отличена с нагръден знак „Св. Климент Охридски“ – I степен.

Доц. Върбанова се обърна с благодарност към всички, които през годините са превърнали преподаването, съвместните търсения в нейна лична съдба. Тя обърна внимание, че едно от нещата, които винаги са я вдъхновявали като член на университетската и на факултетската общност, е че тук не са се поддавали на изкушението на безвъпросните съгласни, а с всички действия са били движени и ще бъдат движени от търсенето. „От търсенето на онова, което кара хората да намерят смисъл в образованието, да получат своя смисъл в взаимодействията, за да могат да постигнат онова невероятно очарование на усещането за благополучие. И в личен, и в обществен план“, допълни още доц. Върбанова.

1-9

Тя заяви, че за нея е чест да бъде част от общността на Факултета по педагогика особено в това вълнуващо търсене в съвременния свят, когато за съжаление, имитациите твърде често заменят оригиналността и онова, което е свързано с новото. Но новото не просто като краткотрайна мода.

„Искам да пожелая на всички, и на себе си, повече въпроси, нови, вдъхновяващи идеи и нови съмнения в категоричността и търсения на онова, което би могло да донесе общ смисъл на всички“, каза още доц. Върбанова и благодари за подкрепата през изминалите години.

1-14

Доц. д-р Силвия Върбанова е една от запомнящите се фигури на Факултета по педагогика, които работят за развитието на факултета от неговото създаване и оставят ярка следа в умовете и сърцата на възпитаниците му. Изкушена от проблемите на диференциацията в средното образование и равенството на образователните шансове, в последните години тя се интересува от мястото на индивидуалността в контекста на постмодерното време и предлага на студентите различни и провокативни за мисленето курсове. Преподавателският й талант я прави ценен преподавател и доверен съветник. Безспорният й авторитет сред студентите се споделя и от колегите и се основава на сериозните й научни постижения. Тя е автор и съавтор на книги, учебници и помагала, уважаван и цитиран изследовател, познат не само у нас, но и на международната научна сцена.

Впечатляваща е и проектната й дейност – тя е член на над 7 проекта, за един от които е координатор на Софийския университет. По справедливата оценка на директора на ЦИИНО, Силвия Върбанова работи активно за мисията и дейността му от създаването му, като участва доброволно в ежегодни изследователски проекти, научни и научно-приложни форуми, партньорски инициативи и събития.