Начало / Новини / Новини и събития / Магистрите от програма “Право на Европейския съюз“ към Юридическия факултет на Софийския университет получиха своите дипломи

   
Магистрите от програма “Право на Европейския съюз“ към Юридическия факултет на Софийския университет получиха своите дипломи

На тържествена церемония в обновената 272-ра аудитория на Софийския университет завършилите студенти от международна магистърска програма “Право на Европейския съюз“ получиха своите дипломи.

На събитието присъстваха заместник–ректорът на Университета проф. д-р Ренета Божанкова, зам.-министърът на правосъдието на Република България г-жа Красимира Филипова, аташето по университетското и културно сътрудничество към посолството на Република Франция проф. Жан-Жак Сегара, директорът на Европейския университетски център в Нанси проф. Пети, деканът на ЮФ проф. Сашо Пенов, предишни министри на правосъдието, преподаватели, студенти и гости.

Доц. д.ю.н. Атанас Семов, ръководител на Международната магистърска програма „Право на ЕС“, поздрави гостите, завършващите студенти и техните близки с празничното събитие. Той отбеляза, че на церемонията ще бъдат връчени дипломите на студентите от деветия випуск на съвместната програма на Софийския университет и на университета на Лотарингия, Франция.

1

Той припомни историята на създаването на програмата и разказа за нейното развитие през изминалите години. Доц. Семов заяви, че програмата днес сама се популяризира – като средище на най-високото знание, като център на висока наука, като най-престижната и една от най-успешните магистърски програми на Софийския университет и е едно от най-ярките доказателства за водещата роля на Юридическия факултет на Университета в правното образование и правната наука в България, а по отношение на европейското право - дори в региона.

Ръководителят на международната магистърска програма изрази гордостта си от факта, че изключително авторитетни чуждестранни и български лектори са изнасяли лекции и изтъкна и огромното практическо значение на магистърската програма за изграждането на разгърнат и устойчив административен съдебен капацитет в България. Поради тази причина програмата от самото си начало е под патронажа на министър-председателя на Република България и на посланика на Франция.

4

Доц. Семов изрази признателността си към подкрепата на посолството на Франция и на Френския институт в България. Той подчерта още, че развитието на програмата нямаше да е възможно без подкрепата на ректорите на Софийския университет проф. Боян Биолчев, чл.-кор. проф. Иван Илчев и проф. дфн Анастас Герджиков, както и на деканите на Юридическия факултет през изминалите години.

Доц. Семов отбеляза и ценното партньорство на програмата с Университета на Лотарингия, Франция (Université de Lorraine, Centre européen universitaire de Nancy), Националния институт на правосъдието, Института по публична администрация при Министерския съвет, Дипломатическия институт при Министъра на външните работи, Центъра за продължаващо обучение при Юридическия факултет на Софийския университет и Института по Европейско право – от българска страна, университетите на Страсбург, Бордо, Ница, Париж І „Пантеон-Сорбона“ и Париж-ІІ „Пантеон-Асас“ – от френска страна, на юридическите факултети на Брюкселския свободен университет, Белгия, и Университета на Люксембург и специалното сътрудничество на Съда на ЕС в Люксембург.

2

Доц. Семов се обърна към студентите и заяви, че успехът на програмата нямаше да бъде толкова голям, без техния ентусиазъм и положен труд. Доц. Семов подчерта още, че международната магистърска програма „Право на Европейския съюз“ е единствената в Европа програма по европейско право с разгърната поредица издания на лекциите на програмата.

1-1

Заместник-ректорът по учебните въпроси за бакалавърска и магистърска степен проф. д-р Ренета Божанкова поздрави всички от името на ректора на Софийския университет. Тя призова студентите да си припомнят техните отминали успехи, времето, прекарано в залите и библиотеките на Университета. Проф. Божанкова изрази надеждата си, че кариерното развитие ще отвори пред абсолвентите още повече врати и подчерта, че само знанието и вещината, които са получили в Университета ще им дадат силите и увереността да се справят с предизвикателствата.

Проф. Божанкова подчерта, че магистърската програма „Право на ЕС“ е един от големите успехи за Университета, отреждаща му достойно място сред другите европейски университети, и обяви випуск 2015 г. за закрит.

b

Проф. Сашо Пенов, декан на Юридическия факултет, се върна в спомените си преди девет години, когато се поставя началото на магистърската програма. Той обърна внимание на помощта от страна на Университета на Лотарингия за създаването на програмата и подчерта, че без правото на ЕС България не би могла да се развива като държава-членка на общността.

Той припомни годините, когато в програмата са се обучавали над 100 магистри – годините, когато държавната администрация е давала възможност на своите кадри да се запознаят с основите на правото на ЕС, които след това успешно се реализират в практиката. „Убеден съм, че сте получили знания, които ви правят конкурентноспособни на вашите колеги от други европейски университети. Радвам се обаче и за това, че магистърската програма ви е дала възможност да спечелите нови приятели, а приятелите от студентските скамейки са за цял живот“, каза на абсолвентите проф. Пенов и им пожела здраве, успехи и да сбъднат мечтите си.

d

Красимира Филипова, зам.-министър на правосъдието в България и възпитаник на програмата, поздрави студентите от името на министър Захариева и от свое име за успешното им дипломиране в международната магистърска програма „Право на Европейския съюз“. По думите й, не случайно тази програма е определяна като една от най-престижните, защото през годините и доказала своята значимост и принос за развитието на всички юристи в страната.

12

Директорът на Европейски университетски център на университета в Нанси проф. д-р Ив Пети заяви, че изпитва голямо вълнение, защото за първи път присъства на връчване на дипломи, заемайки настоящата си длъжност. Той изрази удовлетворението си от успешното партньорство между двата университета. По думите му, голяма част от висшите чиновници на държавата са формирани в тази програма и са усвоили задълбочени знания по европейските въпроси. Според него това означава, че програмата е много ценна за България като държава, формирайки висши чиновници, и поздрави посолството на Република Франция за оказваната подкрепа.

Проф. Ив Пети поздрави всички студенти от програмата и отбеляза, че този момент е много важен за всеки човек, защото трябва да напуснат университетските среди и да се ориентират към професионална реализация.

13

Проф. Жан-Жак Сегара, аташе по университетско и научно сътрудничество към Френския институт в България, също поздрави абсолвентите и подчерта важността на юридическото образование и конкретно на тази магистърска програма. Той изрази убеждението си, че абсолвентите са направили добър избор, посвещавайки се на европейските изследвания и им пожела успех.

След приветствията доц. дюн Атанас Семов обяви имената на отличените студенти. Наградата на министър-председателя на Република България за най-висок успех в магистърската програма получи Полина Богданова-Кучева, председател на Административен съд - Плевен.

5

Наградата на френския посланик в България за най-добър студент франкофон беше връчена на Драгомир Стефанов. Преди дни той получава наградата на френското посолство за най-добра магистърска теза сред всички студенти франкофони в България.

6

Асен Даскалов, съдия в Районния съд в Плевен, получи наградата на ректора за най-висок успех, а наградата на декана на Юридическия факултет за отличен успех получи Петьо Петков.

7

Наградата на ръководителя на магистърската програма за отличен успех и най-добър чуждестранен студент беше връчена на Мариян Михайлян от Армения от бившия министър на правосъдието Драгомир Йорданов - директор на Националния институт на правосъдието.

8
9