Начало / Новини / Календар / В Софийския университет ще се проведе годишната конференция на Съвета за икономически анализи

Аула, Ректорат

На 24 и 25 юни 2024 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе втората годишна конференция на Съвета за икономически анализи. Събитието се организира съвместно от Министерския съвет на Република България, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Европейската икономическа асоциация.

Събитието ще бъде официално открито в Аула Магна в Ректората на 24.06.2023 г. в 9.00 часа. След това ще бъде направено кратко представяне на годишните доклади и анализи за България на Съвета за икономически анализи, Международния валутен фонд и Световната банка и ще бъде проведена панелна дискусия на тема "Икономическото бъдеще на България: демография, инвестиции и членство в еврозоната".  През първата сутрин от конференцията ще бъде проведена и постерна сесия, на която ще бъдат представени резултатите от научни изследвания на докторанти и студенти.

В рамките на академичните сесии на конференцията ще бъдат представени научни доклади, посветени на разнообразни теми, като парична и фискална политика, международната търговия, икономически растеж, пазар на труда и образователни политики, финанси и кредит, инфлация, и др. Участниците са от водещи академични и изследователски институции в областта на икономическата наука и приложенията й, като Университета на Чикаго, Нюйоркския университет, Университета Тилбург, Университета Саймън Фрейзър, Университета Дрексел, Университета на Бирмингам, Университета на Саутхамптън, Норвежкото бизнес училище BI, Международния валутен фонд, Европейска централна банка, Федералния резерв, Световната банка, Бундесбанката, Норвежката централна банка, Холандската централна банка, Института WIFO, Американския университет в България и Софийския университет.

Ключовата презентация на конференцията ще бъде на проф. Виргилиу Мидриган от Нюйоркския университет, който ще представи своята работа върху динамиката на инфлацията при големи инфлационни шокове.