Начало / Новини / Календар / Семинар по проекта "Поп-култура, поп-политика: дигиталният обрат"

Зала 13, Факултет по журналистика и масова комуникация

На 28 март 2024 г. от 17.00 ч. в зала 13 на Факултета по журналистика и масова комуникация семинарът по проект "Поп-култура, поп-политика: дигиталният обрат", по ФНИ на МОН, Факултет по журналистика и масова комуникация продължава с темата: "Състоянието на медиите и разследващата журналистика - влияние на финансирането от хазартните игри върху журналистиката и обществото".

Целта на събитието е да говорим заедно за ролята на разследващата журналистика и намесата в журналистическата работа в Румъния и България с журналистите Владимир Митев, Юлия Рошу и Разван Люцак. За ефектите от рекламата на хазартни игри ще говорим и с адвокат Силвия Петкова, която от години призовава за промяна по отношение на рекламите на хазартни игри в медиите.

Разван Люцак работи в пресата от 2009 г. насам. Започва в Gazeta Sporturilor, където работи в отдела за долните лиги, а от 2011 г. е специален репортер. Обявен е за журналист на годината на Асоциацията на футболистите аматьори и неаматьори (AFAN) за 2015 г. в областта на спортните печатни медии. Бил е част от разследващия екип на GSP / Libertatea, който отразява случаи като Гала Буте, Hexi Pharma, Colectiv и медицинските разследвания след Colectiv. От 2018 г. пише и за Libertatea.

Юлия Рошу се присъедини към Libertatea през октомври 2020 г. и работи като старши редактор до началото на 2024 г. Тя започва работа в пресата във вестник ProSport, след което работи повече от 6 години във вестник Adevărul. От 2016 г. до 2020 г. е била координиращ редактор във VICE Румъния. Публикувала е и е редактирала текстове по теми като правата на жените, нарушения на румънската полиция, дискриминацията срещу ромската общност, правата на децата, зависимостите и насилието, основано на пола.

Владимир Митев е български журналист, който работи в Българското национално радио, и е кореспондент за България на Радио Румъния. През 2015 г. създава българо-румънския блог "Мостът на приятелството" ( https://friendshipbridge.eu/ ), чрез който допринася за взаимното опознаване между българи и румънци и на тяхното пространство от света.

Силвия Петкова е адвокат при Адвокатска колегия - гр. София и работи в сферата на наказателното право и наказателноправните аспекти на правата на човека. Докторант е в СУ "Св. Климент Охридски". Специализира в работата със зависими извършители на престъпления.

Събитието се организира съвместно с Мрежата за културни изследвания и Podul Prieteniei - Мостът на приятелството.

Допълнителна информация на сайта на проекта: https://politpop.eu/