Начало / Новини / Календар / Работна среща на Адриа Арей

Аула и Заседателна зала 1, Ректорат

В периода 12 - 15 март 2024 в Ректората на Софийския университет ще се състои работна среща на Адриа Арей ( Adria Array).

Адриа Арей представлява широкомащабна инициатива за инсталиране на обширна мрежа от сеизмични станции с цел изучаване на геоложката структура и сеизмичната активност в региона на Адриатическата плоча и нейните околности ( https://orfeus.readthedocs.io/en/latest/adria_array_main.html ). В инициативата участват над 200 институции от над 30 държави от Европа, а представители за България са Софийският университет и Националният институт по геофизика, геодезия и география на БАН.

На срещата ще присъстват над 100 участници, сред които водещи учени от Европа в областта на сеизмологията, геофизиката и геологията, а също така представители от всички балкански държави и много колеги от България. Това събитие представлява изключително значима възможност за сеизмолози, геофизици, геолози както и за учените, работещи в областта на науките за Земята в България.

Целта на това събитие е не само да представи напредъка в инсталирането на сеизмични станции и обработката на данните от тях, но и да установи траен научен обмен между учени от Западна и Източна Европа. Тези връзки ще бъдат основа за бъдещи съвместни проекти в рамките на инициативата.