Начало / Новини / Календар / Международна конференция „Дипломация и хоспиталиерна мисия“

Аула, Ректорат

На 27 юни 2024 г. в Аулата в Ректората на Софийския университет ще се проведе международна конференция, посветена на Малтийския орден по повод 30 години от установяването на дипломатически отношения между Ордена и Република България.

Организатори на събитието се посолството на Малтийския орден и Историческия факултет на Софийския университет.

В първата историческа част доклади ще изнесат доц. д-р Кирил Карталов (Папски комитет за исторически науки) и доц. д-р Умберто Кастанино Берлингиери (Пармски университет).

Втората част е посветена на дейността на Малтийския орден в България. Монс. Страхил Каваленов, епископ на Никополската епархия, отец Петко Вълов, назначен за епископ на епархията „Св. Йоан XXIII“, и отец Ярослав Бабик OFMCap, енорийски свещеник на Римокатолическа енория "Свети Йосиф", ще разкажат за сътрудничеството на Ордена с Католическата църква в България. Даринка Владова, съветник по благотворителната инициатива „Българската Коледа“ на президента, ще представи даренията на първи по рода си апарати за България, Красимира Александрова, директор на Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания – гр. Дупница, ще говори за многобройните проекти на посолството за децата от Дупница.

Преглед в исторически план ще направи бившият посланик при Малтийския орден проф. Владимир Градев, а заключителното изказване ще бъде на Богдан Паташев, доскорошен посланик на Република България при Суверенния Малтийски Орден и дългогодишен заместник-ръководител на посолството.

Програма

4f39326e-9908-4c14-a15a-d3fa7ef05b6a