Начало / Новини / Календар / Лекция на Майкъл Лопес-Алегрия във Физическия факултет

Зала А207, сграда А на Физическия факултет, бул. "Джеймс Баучър" 5

Майкъл Лопес-Алегрия, американски бивш астронавт на НАСА и настоящ главен астронавт във водещата частна космическа компания Axiom Space, ще изнесе лекция във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ на 26 юни 2024 г. от 14 до 16 часа в зала А207 (сграда А на Физическия факултет, адрес: бул. Джеймс Баучър 5). Събитието се организира от екипа на младежкия SPACE & STEAM фестивал „HELLO SPACE | Bulgaria Calling“, Физическия факултет на Софийския университет и частната космическа компания Axiom Space.

1

Майкъл Лопес-Алегрия е рекордьор на американската космическа агенция НАСА с 10 излитания в открития Космос и общо 67 часа и 40 минути прекарани извън космически кораб. Той ще представи миналото, настоящето и бъдещето на пилотираните мисии в Космоса и ще разкаже какво е да бъдеш астронавт и как човек може да стане такъв. Въвеждаща презентация ще изнесе Саймън Дженър от Axiom Space, който ще представи възможностите, чрез които Axiom Space помага на България да стигне до звездите. Модератор на събитието ще бъде доц. д-р Владимир Божилов от катедра „Астрономия“, зам.-декан на Физическия факултет на Софийския университет.

Лекцията ще бъде на английски език и е с вход свободен, но се препоръчва предварителна регистрация от тук: https://forms.gle/i8kunZ4ovBHacMw7A

Връзка към официалното събитие във Facebook: https://www.facebook.com/events/1030192485482423