Начало / Новини / Календар / "Културни хапки" популяризира етиопската култура и кухня

Salted Café Sofia, ул. „Братя Миладинови“ 38

На 27 януари 2024 г. от 14:00 и 16:00 часа в Salted Café Sofia, ул. „Братя Миладинови“ 38, Kатедра „Африканистика и Индо-тихоокеански изследвания“ в Софийския университет, в партньорство с „Мулти култи колектив“ имат удоволствието да ви поканят да се присъедините към едно вълнуващо събитие, което ще популяризира етиопската култура и кухня. Събитието се организира в рамките на проект „Мигранти с таланти“ с подкрепата на Фонд „Активни граждани“ България.

Етиопия 5

През януари имаме не един, а четирима домакини от Етиопия, които ще ни представят културата и историята на своята родина чрез храна, напитки, лекция и музика! Наши домакини са Бисрат 'Бисо' Можо, Тарику Джеманех, Абай Асефа и Сейфе Бекеле Уолде Арегай, Почетен Консул на Етиопия в България.

Четиримата ни домакини ще ни научат, как се готвят едни от най-популярните и вкусни ястия от Етиопия, а за ценителите на кафето ще представят и древната кафена етиопска церемония. След като сготвим заедно, лекторите ще ни “разходят” из древната история и култура на Етиопия, докато опитваме от техните вкусни “културни хапки”. А “живият десерт” ще бъде авторската музика на Бисрат 'Бисо' Можо.

„Културни хапки“ е инициатива на Катедра „Африканистика и Индо-тихоокеански изследвания“ и Африканско-карибския културен център в Софийския университет, която има за цел да представя, „хапки“ от кухнята, културата и историята на различни африкански и карибски страни, както на студентите, така и на широката българска публика. Чрез тези вълнуващи културни и кулинарни пътешествия искаме да популяризираме и отпразнуваме културното многообразие и да създаваме междукултурни връзки и приятелства.

Събитието е и част от инициативата „Мулти култи китчън“, която насърчава двустранната интеграция и промотира многообразието чрез представяне на чужди култури и кухни от 2011 г. насам. Тя е отличена като “добра практика” на национално и европейско ниво, включително от Европейската комисия и Европейската културна фондация в Амстердам. От 2015 г. подобни местни събития се организират в цялата страна като социален франчайз.

Събитието е разделено на две последователни сесии: ще започнем с готварска сесия с Бисрат 'Бисо' Можо, който ще ни научи, как да приготвим няколко традиционни етиопски ястия (14:00-15:30 часа, максимум 10 души). Ще има и вегетариански опции. След готвенето ви каним да се присъедините към нашата културна програма: дискусия, кафена церемония, музикален джем сешън и дегустация на храна (16:00 - 17:30, максимум 40 души). За да участвате, моля пишете на deniza@uni-sofia.bg и посочете, в кои сесии бихте искали да участвате.

Събитието се провежда безплатно, но регистрацията е задължителна.