Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет и Община Бургас са партньори по проекта Re-Value

   
Софийският университет и Община Бургас са партньори по проекта Re-Value

Националният университетски център за геопространствени изследвания и технологии (НУЦГИТ) при Софийския университет „Св. Климент Охридски" е партньор на община Бургас по проект "Revaluing Urban Quality Climate Neutrality in European Waterfront Cities (Re-Value)", финансиран по "Градоустройство и преоктиране за справедливи, устойчиви и неутрални по отношение на климата градове до 2030 г." (HORIZON-MISS-2021-CIT-02-01), „Хоризонт Европа“.

В рамките на проекта Re-Value девет европейски крайбрежни града - водещи градове - Олесунд, Норвегия, Брюж, Белгия, Римини, Италия, Бургас, България, и градове, които ще репликират резултатите по проекта - Констанца, Румъния, Писек, Полша, Измир, Турция, Риека, Хърватска и Кашкайш, Поругалия, ще демонстрират как климатичната неутралност и качество на градската среда могат да бъдат приведени в съответствие чрез преоценяване на връзката им с крайбрежието, укрепване на съпътстващите ползи и смекчаване на потенциални необлагоприятни въздействия чрез планиране на градския преход за постигане на климатична неутралност.

1

В момента НУЦГИТ работи по създаването на цифров двойник на приморския парк в Сарафово, който е целевата територия по проекта. За целта се използва Geoslam ZEB Horizon лазерен скенер, благодарение на който за кратко време се покриват големи площи с детайлно цифрово отразяване на географската среда. Това позволява буквално да се измери всяко дърво и да инвентаризира всеки обект в рамките на целевата територия. Резултатът ще се използва за създаването на план и идеен проект за превръщането на зоната в пример за природно-базирано решение, свързано с укрепване на свлачищната зона. Същевременно ще бъде и паркова контактна зона с морето.

7
3