Начало / Новини

   

Новини и събития

Завърши випуск 2023 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 95 бакалаври и магистри от випуск 2023 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех завършват 48, трима са пълни отличници. Връчени бяха и седем грамоти за отлична защита на дипломна работа.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" запазва водещото си място в Рейтинговата система на висшите училища за 2023 г.

В тринадесетото поредно издание на Рейтинговата система на висшите училища в България с актуална информация от 2023 г. Софийският университет заема първо място в 22 професионални направления, в които обучава студенти.

Представяне на сборника „Университетът на бъдещето”

Във Филологическата библиотека в Ректората бе представен сборникът „Университетът на бъдещето”. Съставители на изданието, посветено на 135-годишнина на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, са проф. Амелия Личева и доц. Дария Карапеткова. Сборникът е издаден от Университетското издателство „Св. Климент Охридски“.

In memoriam

Софийският университет с дълбоко прискърбие съобщава, че на 29 ноември 2023 г. ни напусна проф. Ивайло Знеполски, един от основателите на Катедра „История и теория на културата“, дългогодишен преподавател и изтъкнат учен в социалните и хуманитарни науки с международно признание.

Поклонението ще се състои на 3 декември 2023 г. в 12.30 ч. в църквата "Св. Седмочисленици".

Стопанският факултет и Физическият факултет на Софийския университет създадоха нова магистърска програма „Nuclear Technologies, Management, and Innovations”

Стопанският факултет и Физическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ обявяват прием в новата магистърска програма на английски език, създадена съвместно от преподаватели в двата факултета и от ключови практици в отрасъла – “Nuclear Technologies, Management, and Innovations”.

Молебен за здравето на патриарх Неофит бе отслужен в Богословския факултет на Софийския университет

На Адреевден в параклиса на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" бе отслужен молебен за здравето на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Изложба „Животът по Дунава“ в Софийския университет

В Централното фоайе на Софийския университет бе открита изложбата „Животът по Дунава“ . Експозицията е част от събитията, които посолството на Австрия в България организира през 2023 и 2024 г. по повод австрийското председателство на Стратегията на ЕС за Дунавския регион (1.11.2023-31.12.2024). Фотоизложбата е подготвена в рамките на конкурс, организиран от Института за Дунавския регион и Централна Европа във Виена.

В Софийския университет се проведоха Двадесет и третите Климентови четения за млади изследователи

В рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет за двадесет и трети път бяха проведени Климентови четения за млади изследователи. Събитието бе организирано от Катедрата по кирилометодиевистика към Факултета по славянски филологии. Тази година в Климентовите четения участваха предимно студенти и докторанти от Софийския университет.

В Софийския университет бяха връчени стипендиите „За жените в науката“ за 2023 г.

Лауреатите на стипендиите за 2023 г. са д-р Николета Кирчева, главен асистент в Института по оптически материали и технологии „Акад. Й. Малиновски“ към БАН, д-р Росита Кокотанекова, главен асистент в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН и Росица Паунова, асистент и редовен докторант в Катедра по психиатрия и медицинска психология към Медицински университет – Пловдив.

„Седмица на професиите „счетоводител“ и „одитор““, организирана от Кариерния център и Бизнес клуба на Стопанския факултет

Стартира второто пилотно събитие за годината на Кариерния център на Стопанския факултет на Софийския университет, организирано съвместно с Бизнес клуба на Стопанския факултет – „Седмица на професиите „счетоводител“ и „одитор““. То е първата от серия тематични седмици, всяка посветена на конкретна професия.