Начало / Новини

   

Новини и събития

Първа годишна конференция на проект SUMMIT на Софийския университет

В Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна първата годишна конференция по проекта SUMMIT (Sofia University Marking Momentum for Innovation and Technological Transfer) на Софийския университет по покана „Създаване на мрежа от изследователски висши училища в България“, финансирана от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Изложба на преподаватели, докторанти и студенти от университета на Силезия в Катовице

От 17 до 27 април 2024 г. галерия „Алма Матер“ представя изложбата „(Не)видими градове“ с произведения на преподаватели, докторанти и студенти от Института за изящни изкуства в Чешин, който е част от Университета на Силезия в Катовице (Полша). Тя е част от партньорски инициативи между Института за изящни изкуства в Чешин и катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата в Софийския университет, стартирали в рамките на проекта Transform4Europe.

Завърши випуск 2023 г. на специалност „Международни отношения“

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 51 бакалаври и магистри от випуск 2023 г. на специалност „Международни отношения“ и 25 абсолвенти от магистърските програми „Международна сигурност“, „Международни бизнес отношения“ и „Защита на основните права“ на Юридическия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 15 от тях завършват с отличен успех.

Боян Жечев се класира като победител в XIX национално състезание по компютърни мрежи за ученици през 2024 г.

Деветнадесетото национално състезание по компютърни мрежи в България за ученици от 8 до 12 клас се проведе в периода 19-21 април 2024 година. Събитието е традиционно организирано от Министерството на образованието и науката, Софийския университет „Св. Климент Охридски" - Факултет по математика и информатика и Сиско академията към Алма матер.

С голям успех премина Пролетният ден на отворените врати 2024 на Физическия факултет на Софийския университет

От тайните на черните дупки до търсенето на нови светове в Космоса и от българския принос в компютърната индустрия до предизвикателствата и обещанията на 6G технологията – това бяха част от многото интересни теми, които представиха учени от Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ в рамките на Пролетния ден на отворените врати, който се проведе на 20 април 2024 г.

С изпит по химия завършва първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2024/2025 г.

В 9.00 ч. в аудитория 272 в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по химия, за участие в който са подали заявления 660 кандидат-студенти.

„Празник на химията“ във Факултета по химия и фармация на Алма матер

Във Факултета по химия и фармация на Софийския университет се проведе „Празник на химията“. Организатори на събитието, което е част от традиционните Майски дни на културата в Софийския университет "Св. Климент Охридски", са Факултетът по химия и фармация, Съюзът на химиците в България, Федерацията на научно-техническите съюзи - София и РУО-София.

Кариерен форум във Факултета по журналистика и масова комуникация

Във Факултета по журналистика и масова комуникация се състоя кариерен форум, ориентиран към студентите, с представяне на възможностите за кариерно развитие в компании, занимаващи се с медийни изследвания - A Data Pro, Commetric, InsightsHQ, NineStars, pressrelations, Ruepoint - членове на световната индустриална асоциация AMEC International (International Association for Measurement and Evaluation of Communication).

"Нощ на Андриян Асенов" в Театър-лаборатория "Алма Алтер"

На 16 април 2024 г. в Театър-лаборатория "Алма Алтер" се проведе "Нощ на Андриян Асенов", пилотното издание на срещите-представления с актьорите от театъра на Софийския университет. Форматът е по идея на директора на театъра и баща на българския авангарден театър Николай Георгиев.

Стопанският факултет и Филиалът на Софийския университет в Бургас провеждат съвместен кариерен форум

На 17 и 18 април 2024 г. във фоайето на Културен дом НХК се провежда Кариерен Форум 8.0. – С поглед в бъдещето. За втора поредна година традициите на Стопанския факултет в областта на кариерното ориентиране се пренасят в Бургас като съвместна инициатива с Филиала на Университета. Професионалната гимназията по компютърно програмиране и иновации (ПГКПИ), която е третото афилиирано към Софийския университет училище, е основен партньор на събитието.