Начало / Новини / Новини и събития / Над 500 души посетиха Есенния ден на отворените врати на Физическия факултет на Софийския университет

   
Над 500 души посетиха Есенния ден на отворените врати на Физическия факултет на Софийския университет

Есенният ден на отворените врати 2023 на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ премина при силен интерес. Над 500 души, сред които множество ученици и учители от цялата страна, посетиха Физическия факултет на 17 ноември и се насладиха на богатата лекционна и демонстрационна програма.

„Физическият факултет на Софийския университет е най-доброто място за обучение по физика в България във всички степени на висшето образование. За целия екип на факултета е гордост да отворим нашите врати за всички, които имат интерес да изучават тези науки. Освен най-високо качество на обучението, Физическият факултет предлага и върхова наука, която се прави у нас на световно ниво“, подчерта доц. д-р Владимир Божилов, зам.-декан на Физическия факултет, при откриването на събитието.

1-8

Лекционният панел на Есенния ден на отворените врати започна с представяне, посветено на Нобеловата награда по физика за 2023 г. Лекторът, чл. кор. проф. дфзн Александър Драйшу, представи приноса на проф. Иван Христов от Физическия факултет към тези изследвания. Темата за наноспътниците и космическите технологии бе демонстрирана нагледно и интерактивно от ас. Стоил Иванов чрез изработени във Физическия факултет наноспътници.

1-1

Във втората част на лекционната програма гостите научиха за експерименти по физика, които могат да опитат вкъщи, благодарение на представянето на доц. дфзн Андон Рангелов, автор на YouTube канала „Наука за всички“ . Докторантът Валентин Делийски поведе аудиторията на пътешествие, което разкрива тайните на черните дупки, а доц. д-р Владимир Божилов изнесе презентация за новите светове в Космоса, които български астрономи откриват в рамките на проекта за търсене на екзопланети EXO-RESTART.

1-5

Като част от програмата, посетителите имаха възможност да разгледат разнообразни лаборатории, в които да се запознаят с част от задачите, по които работят учените и преподавателите от Физическия факултет, както и да зададат своите въпроси.

1-3

Във фоайето на факултета гостите се включиха в различни експерименти от всички области на физиката, показани от учени от Физическия факултет и нашите партньори от „Университет за деца“. За първи път бе представена изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на доц. Антония Пеева, показана бе и сбирка от исторически извори за Софийския университет и Физическия факултет.

1-2

Събитието се проведе в навечерието на 135-годишнината от преподаването на физика в Софийския университет, което ще бъде отбелязано през предстоящата 2024 г., и е посветено на Юбилея на Физическия факултет, който тази година отбелязва 60 години като самостоятелно звено на Софийския университет.

1-6
1-4
1-7

Репортаж на Телевизия "Алма Матер":