Начало / Новини / Новини и събития / Юбилейна конференция „Сто години романистика в България: завещания и (не)приемственост“

   
Юбилейна конференция „Сто години романистика в България: завещания и (не)приемственост“

В Аулата в Ректората на Софийския университет започна юбилейна конференция „Сто години романистика в България: завещания и (не)приемственост“, с която се отбелязва един век от създаването на Катедра „Романистика“ към Факултета по класически и нови филологии. Научният форум ще продължи до 18 ноември 2023 г.

Главният организатор на конференцията гл. ас д-р Малинка Велинова поздрави присъстващите с „Добре дошли“ и изрази задоволството си да се срещне с участниците в конференцията.

Поздрав поднесе и ръководителят на катедра „Романистика“ доц. д-р Маргарита Руски-Вандова.

6

От името на деканското ръководство на Факултета по класически и нови филологии поздрав отправи доц. д-р Галина Евстатиева. Тя заяви, че създаването на катедрата по романска филология и в частност френска филология през 1923 г. в Историко-филологическия факултет на нашия университет има не само исторически измерения, не само академични измерения. То се превръща в истинско културно събитие за българската общественост.

5

Заместник-деканът отбеляза, че основателят на катедрата по романска филология проф. Тома Томов допринася и за обособяването на специалност „Италианска филология“. Най-новата за катедрата, но уникална за България „Румънска филология“ я обогатява и с балканистичен ракурс, каза още доц. Евстатиева и припомни и за основателя на Факултета по класически и нови филологии е доайенът на катедрата по романистика проф. Божил Николов. Това са само две от значимите имена на българското филологическо знание.

4

„Но, позволете ми, изхождайки от оригиналното заглавие на тази конференция, да кажа, че тези ерудити завещават романистиката да бъде един от стожерите на нашия факултет. И модернизиращи се в новите условия чрез приемственост или не, с напълно оригинални постижения, целият академичен състав на катедрата продължава да бъде високо ценен, защото през изминалите десетилетия със своята научноизследователска и преводаческа дейност той допринася развитието на романистиката и участва активно в международния академичен обмен. А с натрупания професионален опит и преподавателски талант подготвя висококвалифицирани специалисти“, каза още доц. Евстатиева.

7

Участниците в конференцията бяха поздравени и от заместник-ректора на Софийския университет акад. Николай Витанов, който прочете поздравителен адрес от името на ректора на Алма матер проф. Анастас Герджиков. В него той посочва, че престижните международни форуми, които катедрата организира, отдавна са се превърнали в авторитетна академична традиция. „Вярвам, че конференцията ще даде възможност за много плодотворни дискусии, обмен на знания и нови срещи на изследователите в тези разнообразни области“, се казва още в адреса.

3

В него ректорът изразява увереността си, че на този ден ще прозвучат и думи на благодарност към основателите на катедрата, поставили преди век стабилните основи, върху които днес неуморно колегите от катедрата развиват и надграждат преподаването и научните изследвания.

2

Приемете искрените ми пожелания успех на конференцията, още професионални предизвикателства и нови постигнати успехи“, казва накрая проф. Герджиков..

8

Тридневният научен форум е разпределен в пет секции - медиевистично – „Изследванията в областта на средновековните романски езици и литератури: актуални перспективи“; литературоведско – „Диалог, приемственост, отваряне: случаят на романските литератури“; езиковедско – „110 години след Сосюр: разнообразие от теории и методи в науките за езика“; по история на романистиката – „История на романистиката в България и другаде“ и по дидактика и превод на романските езици и литератури. В рамките й доклади ще изнесат и петима поканени лектори: проф. Стоян Атанасов, проф. Оливие Суте (от Сорбоната), доц. Алвизе Андреозе (от Университета в Удине), проф. Силви Фрейермют (от Университета на Люксембург) и проф. Хава Бат-Зеев Шилдкрот (от Университета в Тел-Авив).

9

Програмата на конференцията е достъпна на адрес: https://sites.google.com/view/ciersofia2023/accueil/programme?authuser=0 .

Конференцията се съфинансира от Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет.

На 17 ноември от 17,30 ч. в Конферентната зала ще бъде прожектиран документален филм на режисьора Александър Стойков, посветен на юбилея на катедра „Романистика“ и заснет през 2023 г., също с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет.

Репортаж на Телевизия "Алма Матер":