Начало / Университетът / Бургаски филиал на Софийския университет / Новини от филиала в Бургас / Сутрешна поща от Антарктида

   

26.03.2026

 

Сутрешна поща - картичка от края на света. Писмата в плик остават незаменими! Благодарим на проф. Христо Пимпирев и на Иглика Трифонова, приятели на Филиала и на Бургас.

 

17

 

На връщане от Антарктида проф. Христо Пимпирев предаде на аржентинския град Комодоро Ривадавия, провинция Чубут писма с предложения за партньорство от името на ректора на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев и на кмета на Бургас Димитър Николов.

 

18

 

Ректорът на Националния университет на Патагония “Сан Хуан Боско” проф. Лидия Бланко прие предложението за партньорство със Софийския университет. Част от групата на експедицията, заедно с посланика на България в Аржентина Стоян Михайлов, се срещнаха с представители на кметството и управата на провинция Чубут.

„Решихме да дойдем тук заради българската общност в града. Също като Комодоро Ривадавия Бургас е пристанище, а е и университетски град, както и в Бургас има филиал на Софийския университет”, отбеляза проф. Христо Пимпирев.

 

19

 

„Това посещение показва значението на българската общност в Комодоро Ривадавия, както и значението на бъдещото побратимяване с Бургас”, отбеляза вицегубернаторът на провинция Чубут Густаво Мена на обща пресконференция с българските представители.

 

Цялата новина на сайта на СУ "Св. Климент Охридски"