Начало / Университетът / Бургаски филиал на Софийския университет / Новини от филиала в Бургас / С фотоизложба на проф. Христо Пимпирев и Иглика Трифонова в Бургас отбелязваме Световния ден на Антарктида

   

03.12.2023

 

 

Изложбата "Антарктида - непознатата южна земя" с фотографии на проф. Христо Пимпирев, Иглика Трифонова и други участници в българските антарктически експедиции беше открита на 1 декември в Културен дом НХК. Организатори на изложбата са Българският антарктически институт и бургаският филиал на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Експозицията включва 20 фотографии и ще бъде достъпна в рамките на десет дни. С нея ще бъде отбелязан Световният ден на Антарктида - 1 декември.

 

2

 

Кадрите, част от които са заснети от председателя на Българския антарктически институт и ръководител на българските антарктически експедиции, оформят фоторазказ за живота на българската полярна база, уникалния животински и растителен свят там, както и за силата на човешките отношения на най-студения континент на Земята. Сред тях има снимки с любопитни заглавия като „Пингвини – полицаи пред българската база“ и „Залез над нос Есперидес“, се допълва в съобщението.

 

3

 

Както БТА писа, на 8 ноември първият български военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) потегли от Варна на втората си мисия към Антарктида и се очаква да се завърне в България през април 2024 г.. По време на 32-рата българска експедиция до Антрактида Българската телеграфна агенция (БТА) ще публикува видеоинтервюта с български антарктици всеки вторник и четвъртък. БТА ще представи и всички научни проекти с видео, снимки и текстови материали, подготвени съвместно с учените преди заминаването им.

 

Рубриката "България – Антарктида: Корабният дневник на БТА" дава подробна информация за цялото плаване на кораба "Св. св. Кирил и Методий" до Антарктида и обратно, престоя му там, както беше по време на историческото първо плаване до Ледения континент през 31-вата експедиция в края на 2022 г. и началото на 2023 г. Тогава само БТА имаше кореспондент на борда - Константин Карагьозов, който предаваше новини за всеки от 127-те дни на експедицията в текст, видеоматериали и снимки. През юни БТА издаде на български и английски език брой на списание ЛИК "До Антарктида и назад под български флаг", посветен изцяло на историческата експедиция.

 

Цялата информация на БТА за българските научни изследвания на Антарктида и подпомагането им от българския военен научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий", както и другите дейности на българската антарктическа база, отново ще бъде достъпна и за всички медии на български и на английски език на интернет страницата на агенцията в разделите „България – Антарктида: Корабният дневник на БТА" / "Bulgaria - Antarctica: BTA's log".

 

БТА има и Национален пресклуб на борда на кораба, както и предвижда да открие такъв пресклуб в българската антарктическа база на остров Ливингстън.

 

Събитието във Фейсбук

 

Източник: bta.bg