Начало / Университетът / Бургаски филиал на Софийския университет / Новини от филиала в Бургас / Примери за успех и вдъхновяващи лични истории от първо лице представиха преподавателите на СУ пред бургаските гимназисти

   

19.03.2024

 

Как да изберат перспективна и подходяща специалност, колко бърза може да е реализацията, как помага университетът и какви са личните, вдъхновяващи истории на студентите, някои от които вече преподаватели, бяха само част от темите в поредицата от срещи с ученици в бургаските училища.

 

12

 

През последните 3 седмица екипът преподаватели на Филиал – гр. Бургас, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ посети 14 гимназии. „Университетите в града, училищата, Община Бургас, с всички сили и много енергия работим за развитието на Бургас като университетски град. Не си тръгвайте от него!“ – каза проф. Адриан Георгиев, заместник-директор на бургаския филиал на СУ. Пред зрелостниците той очерта основните предимства пред това да избереш родния си град за реализация и възможностите, които Филиал – гр. Бургас на СУ дава за обучение. Те са съобразени с нуждата от кадри в сферата на музикалните медийни технологии и тонрежисура. Това е и името на бакалавърската програма, която предоставя широкоспектърна подготовка, интегрира предмети свързани с аудио и видео продукцията и дава професионална квалификация „Тонрежисьор, Звуков дизайнер, Медиен дизайнер“.

 

В част от срещите личната си история пред учениците сподели Стоян Бозов, който е бургазлия, единственият пълен отличник, завършил специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура“, вече и асистент, преподаващ включително в Бургас. Заедно с това Бозов е китарист в екипа на легендата Васил Найденов и aвтор на музиката към 3D визуализацията на проекта на сградата с най-висок атриум в света – 45-етажната Leeza Soho в Пекин, проектирана от вече покойната Заха Хадид – първата жена, получила наградата „Прицкер“ за архитектура.

 

„Съдбата ми се усмихна. Покрай университета исках да започна да работя към някоя рентал компания, озвучаване, осветление – каквото и да е. Още първото мероприятие се оказа участие на Васил Найденов. Като разбрах, се притесних. След концерта бях толкова зареден, че разказвах на всички за преживяването. Половин година по-късно мястото на китарист остана свободно, аз вече имах необходимата среда, за да разбера за това. Започнах да се подготвям много сериозно, отидох на прослушване и така започнах.“ – разказа ас. Стоян Бозов пред учениците от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ и допълни, че едно от много ценните неща, които университетът дава е средата, достъпа до преподаватели с много опит, до хора, които вече работят това, за което студентите учат. „Специалността подготвя специалисти от двете страни на сцената и има голямо търсене на кадри, което дава добра и бърза реализация. В Бургас и Варна има много рентал компании, които казват, че липсват квалифицирани кадри, а тази работа е много отговорна, от нея зависи публиката да може да види максимума от любимия си изпълнител, например.“ – сподели Бозов.

 

Приемът за специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура“ във филиала на Софийския университет в Бургас през 2024 г. ще се осъществява по избор с оценки от държавен зрелостен изпит по музика, български език и литература и английски или с оценки от дипломата за средно образование по музика, информационни технологии и чужд език.