Начало / Университетът / Бургаски филиал на Софийския университет / Новини от филиала в Бургас / През изминалата седмица бе даден старт на партньорска образователна инициатива в Бургас между СУ и Schwarz IT България

   

22.02.2024

schwartz-it

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в гр. Бургас е първото училище в България, в което се изучава специалност „Програмиране на изкуствен интелект“. В края на 2023 г. бургаската гимназия получи статут на асоциирано училище към Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Една от целите със стратегическо значение е утвърждаването на инициативи с партниращи институции и бизнес лидери в посока на осигуряване на висококачествено образование в съответствие с международни стандартни, както от теоретична, така и от практическа гледна точка.

Сред първите партньорски инициативи в тази посока е обезпечаване на практическото обучение на учениците, специализиращи в програмиране на изкуствен интелект. Технологичният лидер Schwarz IT България, който е и основен партньор на Стопанския факултет в развитие на направлението „Изкуствен интелект за бизнес и финанси“, осигурява лектори, ментори и практически казуси, чрез които средношколците ще имат възможност да опознаят редица практически аспекти на изучаваната от тях специалност.

На 14 февруари гимназията бе посетена от екип към направление Data&AI на Schwarz IT България. Пенчо Добрев – директор на направлението изнесе лекция в конферентната зала на училището и в рамките на активна дискусия отговори на въпросите на учениците. Иван Попов и Слав Йолов, които са част от екипа, ръководен от г-н Добрев, ще бъдат през следващите месеци ментори на два екипа от ученици. Иван Попов запозна групата, на която ще бъде ментор с казус в областта на пазара на възобновяема енергия, чрез който ще помогне на младите таланти да разгърнат уменията си. Слав Йолов ще работи с втори екип от ученици по изграждането на персонализиран чатбот в подкрепа на някои аспекти от дейността на гимназията.

Учениците вече работят по поставените им задачи, като е предвидена ежеседмична сесия от срещи с менторите. Последната седмица от практическото обучение ще се проведе в академична обстановка, осигурена от Филиала на СУ в град Бургас. Учениците ще работят с менторите си от Schwarz IT България по финализиране на програмните си решения и презентирането им пред техни съученици, учители и преподаватели от Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.