Начало / Университетът / Бургаски филиал на Софийския университет / Новини от филиала в Бургас / Филиал Бургас представя изложба с фотографии по повод 135 години от създаването на Софийския университет и Университетската библиотека

   

22.01.2024

1

 

20 табла разказват за миналото и настоящето на Университетската библиотека на СУ "Св. Климент Охридски". Те са подредени в залата на ет. 4 на Центъра за съвременно изкуство и библиотека, който е естествен домакин на експозицията.

 

3

 

Снимките дават възможност за съпоставка на запечатаните през обективите на двама фотографи, в два исторически периода, места и „срещи“. Изложбата може да бъде разгледа до края на месец януари 2024 г. в партньорство и с подкрепата на Община Бургас.

 

2

 

Черно-белите снимки в изложбата са на Божидар Карастоянов (1903-1956), един от най-известните български фотографи, представител на известната фамилия печатари и фотографи Карастоянови. Наред със запомнящите си портретни фотографии, той документира различни събития в страната и чужбина, отразява ангажиментите на царското семейство, както и изграждането и откриването на сградите на Ректората и на Университетската библиотека през 1934 г. През 2003 г. Рени Карастоянова – дъщеря на Божидар Карастоянов, дарява на Университетската библиотека оцелелите негативи от архива на баща си.

Цветните фотографии са дело на доц. Владислав Господинов, преподавател във Факултета по педагогика на СУ. Наред с преподавателската си работа, през последните години той се утвърждава и като фотограф на Университета. Владислав Господинов акцентира и извежда на преден план различни, на пръв поглед незабележими, но силно въздействащи детайли от интериора и екстериора на сградата, улавя и различни мигове от ежедневието на студентите в библиотеката. Читалните зали привличат вниманието и на двамата фотографи, а избраните снимки предоставят възможност за съпоставка и сравнение на запечатаните през обективите моменти през 30-те години и в наши дни.