Начало / Новини / Новини и събития / Изложба „Вселената Айнщайн“

   
Изложба „Вселената Айнщайн“

Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ представя изложба, посветена на 145-ата годишнина от рождението на Алберт Айнщайн. Във фоайето на Централната университетска библиотека са изложени първи и прижизнени издания на трудовете на Айнщайн на български и чужди езици, публикации за приноса му в науката и спомени за него. Показана е връзката на Айнщайн с български университетски преподаватели и творци.

Акцент в изложбата са прижизнените издания на Айнщайн, които Университетската библиотека притежава. В една от централните витрини може да бъде видян екземпляр от първото самостоятелно издание на „Основи на общата теория на относителността“ от 1916 г.

1-4 (003)

 

Освен изключителните постижения в теоретичната физика, чрез снимки и кратки текстове в изложбата са показани и други страни от дейността на Айнщайн – убеден пацифист, участник в борбата против фашизма и нацизма, борец за граждански права.

1-3 (003)

Подчертава се увлечението му към музиката и чувството за хумор. Посетителите на изложбата могат да усетят онова неуловимо излъчване, което прави личността на Алберт Айнщайн обект на вдъхновение.

1-7 (003)

 

Изложбата може да бъде разгледана до 10 май 2024 г. Тя се организира в рамките на традиционните Майски дни на културата в Софийския университет.

 

1-8 (003)
1-5 (003)