Начало / Новини

   

Новини и събития

Стажантска педагогическа практика на студенти от Богословския факултет на Софийския университет

За академичната 2023/2024 година съгласно сключения договор за провеждане на педагогическа практика на студентите от Богословския факултет със 150 ОУ „Цар Симеон Първи“ учебните занятия се провеждат в часовете по религия с ученици от I до IV клас. От текущата учебна година базов учител по религия е Елена Дюлгерова, която обучава 120 ученици, разпределени в 6 групи.

Откриване на обновеното „Яйце“ в Ректората на Софийския университет

Официално бе открито обновеното „Яйце“ в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Емблематичното място е реновирано от Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“ и се превърна в модерен конферентно-изследователски център. В рамките на събитието се проведе и демонстрация на Лабораторията за консервация и реставрация на книжовни паметници, оборудвана с модерна техника, нямаща аналог у нас.

Изложба „Царствени ботаници“ беше открита в Университетска ботаническа градина – Балчик

В Университетската ботаническа градина - Балчик беше открита изложбата „Царствените ботаници“, посветена на 130-годишнината от рождението на цар Борис III Обединител.

Испанският изследовател Мануел Хосе Карпинтеро гостува на Софийския университет

Признатият като един от 50-те най-велики учени в света за миналата година от престижния „Клуб на изследователите“ в Ню Йорк (The Explorers Club) Мануел Хосе Карпинтеро заедно с двама колеги преподаватели и шестима ученици по програмата ERASMUS посети музея по палеонтология към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Българския антарктически институт.

Опознай Стара Загора отблизо – запознаване на студентите от Софийския университет с възможностите за кариерно развитие и реализация

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет се проведе събитие, организирано от община Стара Загора в партньорство със Софийския университет и представители на бизнеса от региона, които представиха пред студентите възможности за кариерно развитие и реализация в града.

Семинар „Рефериране и индексиране на научни издания и публикуване на материали в Scopus и Web of Science – често срещани казуси“

Във връзка с необходимостта от подпомагане на работата по рефериране и индексиране на периодичните научни издания на факултетите и департаментите в Web of Science и Scopus Университетското издателство проведе семинар на тема „Рефериране и индексиране на научни издания и публикуване на материали в Scopus и Web of Science – често срещани казуси“.

Българският отбор се представи отлично в #ConSIMium 2024 – Симулация на Съвета на ЕС в Брюксел

От 8 до 9 април 2024 г. в Дома на Европа в Брюксел над 160 младежи от Европейския съюз водиха дипломатически преговори на тема: „Регулациите на ЕС за изкуствен интелект и кибер-устойчивост в ЕС“ (EU AI Act and EU Cyber Resilience Act).

Международна научна конференция “Изследванията на Древна Тракия между традиционност и модерност: теоретични аспекти и научна методология”

В периода 11-13 април 2024 г. Историческият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е домакин на международна научна конференция “Изследванията на Древна Тракия между традиционност и модерност: теоретични аспекти и научна методология”, организирана от екипа на проект „Древна Тракия в цифри“ (КП-06-Н50/3 от 30.11.2020).

Откриване на изложбата "И аз съм тук"

На 9 април 2024 г. във фоайето на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше открита изложбата "И аз съм тук". Изложбата представя портрети на жени бежанки, пресичащи граници и изградили нов начин на живот. Чрез разкриване на своята сила и идентичност, всяка от тях е пример за устойчивост и адаптивност, решимост и достойнство.

Кръгла маса на тема "НАТО на 75: История, проблеми, перспективи"

В Заседателна зала 1 на Ректората беше проведена кръгла маса на тема "НАТО на 75: История, проблеми, перспективи". Събитието бе организирано съвместно от магистърска програма "Кризи, конфликти и дипломация в световната политика", Исторически факултет, и магистърска програма "Международна сигурност", Юридически факултет.