
Съвместният геномен център, Ес Джи Пи Био Дайнамикс и Българска агенция по безопасност на храните, организират еднодневен курс по безопасност на храните
Курсът ще се проведе на 21 октомври 2011 г. от 9:00 до 17:30 часа, в Съвместния геномен център, с адрес: гр.София, бул. Драган Цанков 8, ет.4 (Биологическия факултет на Софийския университет).
Програмата се състои от лекции (9:00-12:00) и практическа част (13:30-17:30). Основните теми, които ще бъдат дискутирани са: Анализи на патогени в храните (Проф. Бригите Кьониг, Институт по медицина и микробиология към Университета в Лайпциг, Германия), Анализи на остатъци от пестициди (Д-р Ирис Сукрау – ЛАВЕС, Германия), ДНК анализ на ГМО в храни и фуражи (проф. Мануела Шулце – ЛАВЕС, Германия).
По време на практическата част ще бъдат демонстрирани възможностите на апарата Rotor Gene Q на компанията QIAGEN.
Инициатор и домакин на семинара е Съвместният геномен център - иновационна научно-изследователска структура, която има за цел да покаже как съвременните научни познания и опит могат да посрещнат изискванията на индустрията и да допълнят дейността на държавните контролни органи. СГЦ осъществява рутинни химични и генетични анализи на съединения, имащи отношение към качеството и безопасността на храните и фуражите, между които пестициди, антибиотици, патогени, ГМО и други. Центърът служи като модел за публично-частно партниране, което би могло да се окаже добра основа за развитието на биоикономиката в страната.
Заявки за участие се приемат на 02/8193983; факс: 02/8193988, моб.тел.: 0884852592, или по електронна поща на: jgc@jgc-bg.org.
.
Четвъртък 20 Октомври 2011 3:24:05 am
Мира Ковачева