Начало / Новини / Календар / Лекция и представяне на книга на проф. Тудор Дину

Конферентна зала, Ректорат

На 23 април 2024 г. (вторник) от 18:00 ч. в Конферентната зала в Ректората на СУ (Северно крило, ет.2) ще се състои публична лекция на проф. Тудор Дину от Букурещкия университет на тема „Гръцкото националноосвободително въстание от 1821 г. в Молдова и Влахия“. Събитието се провежда в рамките на семинара „Новогръцка работилница“ (Νεοελληνικόν Εργαστήριον/Ergasterion Neohellenicum) на специалност „Новогръцка филология”, спонсориран от фондация „А. С. Онасис”.

Проф. Тудор Дину завежда специалност „Неоелинистика“ в Букурещкия университет (Румъния), където преподава новогръцки език, литература и култура. В последните десет години изследователският му интерес е насочен към гръцкото присъствие в Дунавските княжества. Изследванията му по тази тема се радват на интереса не само на тесните специалисти, но и на по-широката публика в Румъния, Гърция, Кипър, Франция, Чехия, Латвия, Украйна и Грузия. Повод за настоящото му гостуване в нашия университет е гръцкото издание на най-новата му книга, която представлява първата по рода си монография, описваща прецизно и безпристрастно фактите и събитията около подготовката и избухването на Гръцкото въстание срещу Османската империя в Молдова и Влахия през 1821 г. Първото издание на книгата се превърна в исторически бестселър за 2022 г. в Румъния.

Лекцията ще бъде на гръцки език с превод на английски под формата на слайд шоу. Ще бъдат осигурени бройки от гръцкото издание на книгата за желаещите да си я закупят на място.

νέο εξώφυλλο (2)

Повече информация за проф. Дину и за изследването му можете да намерите в съответното събитие на Facebook-страницата на специалност „Новогръцка филология”: https://fb.me/e/9V0rPNmgp .

T.Dinu_1821-in-WallachiaMoldavia_SU_23.04.24