Начало / Новини / Календар / Заключителен етап на състезание по проект „Народните будители и аз“

Конферентна зала, Ректорат

На 30 март 2016 г. от 18.00 часа в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе заключителният етап на състезание по проект „Народните будители и аз“. Част от журито на състезанието са преподаватели от Софийския университет.

Сред официалните гости на събитието са представители на Министерството на образованието и науката, държавната администрация, Регионалния инспекторат по образованието, преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Химико-технологичния и металургичен университет-София и други.

Проектът има за цел да представи на младите хора имената и дейността на онези български възрожденци и велики българи, които са оставили своя отпечатък в създаването, израстването и просперитета на България.

Една от целите на проекта е учениците със своята амбиция да се усъвършенстват ежедневно, да имат възможност да покажат своите знания пред позната и непозната аудитория. Те трябва да се справят с предизвикателството да открият и представят факти от живота и делото на поне един велик българин. Поводът за организаторите на събитието е, че в учебниците по история и по литература се вземат предвид основните аспекти в биографиите на тези велики българи, но често се изпускат причините и подбудите, довели до развитието на дадена личност в определен аспект.

Проектът, в който главна роля играят учениците, е една стъпка напред в посока към завръщане на моралните ценности в българското общество. Чрез участието си в проекта, учениците се приучават да работят в екип. Сред основните цели на проекта е да се съхрани и развива българският дух, да се възпитава младото поколение в дух на любов, родолюбие, историческа и родова памет, национална принадлежност и самочувствие, на търпимост, толерантност и единение.

Профилирана гимназия с интензивно изучаване на румънски език „Михай Еминеску“ е единственото училище в София и София - област, което работи по проекта „Народните будители и Аз“.