Начало / Новини / Календар / Студентски град - на светло

Конферентна зала, Ректорат

На 21 март 2016 г. в 14.00 ч. в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе среща-събеседване на тема „Осветлението в жк. „Студентски град“. В събитието ще участват студенти, част от инициативен комитет на студентските съвети на висшите училища в София, и представители на местната власт.

Инициативният комитет на Софийските студентски съвети е организиран, за да защити правото на студентите на безопасна среда за живот, отговаряща на европейските норми. В него участват студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Университета за национално и световно стопанство, Нов български университет, Химикотехнологичния и металургичен университет, Медицинския университет, Техническия университет, Лесотехническия университет, Националната спортна академия „Васил Левски“, Университета за архитектура, строителство и геодезия, Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Инициативният комитет на Софийските студентски съвети и партньорите им от младежка инициатива „ПОдЛЕЗНО“ провеждат емпирично изследване за осветеността в Студентски град. След обработка на събраните данни и обобщаването им се установява, че 48.7% от уличното осветление в Студентския град не работи. Други 45.2% от осветителните тела са неефективни. През последните три години са регистрирани повече от десет случая на насилие и криминални прояви в зоните "на тъмно".

В началото на месец март студентите стартират първа кампания под мотото “Студентски град – на светло“ с цел популяризиране на инициативата. Като част от проекта Инициативният комитет на Софийските студентски съвети разпространява и анкета с цел събиране на база данни, която да обобщава мнението на засегнатите и да помогне за конкретизиране на исканията от страна на студентите.