Начало / Новини / Календар / Работна среща по проект от европейската програма за наука и технологии КОСТ

Ректорат

На 10 и 11 март 2016 г. в Ректората на СУ ще се проведе работна среща по проект от научна мрежа КОСТ.

Проект TN1302 «The Voice of Research Administrators – Building a Network of Administrative Excellence (BESTPRAC)» е финансиран от Европейската програма за наука и технологии КОСТ. Основната му цел е да създаде мрежа от административни, финансови и юридически услуги и професионален капацитет, предназначени за университети, изследователски организации и свързани с тях заинтересовани страни, както и да подпомогне ефективното изпълнение на транснационални проекти (финансирани по Европейски програми) чрез споделяне на опит, добри практики и трансфер на знание.

По време на събитието ще се разработят възможни казуси, свързани с управлението и изпълнението на проекти в съответствие и баланс между вътрешните институционални процедури и установени практики, и предписанията на конкретната финансираща програма. Поставен е акцент върху методите и средствата за управление на проектите във всяка една фаза от изпълнението им, координация и комуникация, отчетност и контрол, интеграция на резултатите от проектите, документация, управление на промени.

Една от задачите на работната среща е дискутиране на финансовите аспекти при подготовката и изпълнението на Европейски проекти в т.ч. специфики в счетоводните практики, отчитане на ДДС, режийни разходи, провеждане на одит.

Част от работата по време на срещата ще бъде обсъждането и на въпроси от юридически характер, включително: стандартни договори и партньорски споразумения (DESCA, LERU), права на интелектуална собственост, патенти и трансфер на знание.

В рамките на проекта са включени 36 държави-партньори. От страна на България участват Софийският университет „Климент Охридски“ с представител проф. Албена Вуцова от Стопанския факултет и Тракийският университет – Стара Загора с представител доц. Дарина Заимова.