Начало / Новини / Календар / Презентация и дискусия към проект "План за действие 2"

Конферентна зала

Събитието се организира от The Fridge и Културния център на СУ. "План за действие 2" е осъществен с подкрепата на "Награда „Гауденц Б. Руф“.

С участието на: Наталия Тодорова и Ивана Ненчева (The Fridge), Илияна Кънчева, Наталия Йорданова, Войн де Войн, Райна Тенева

Красимир Терзиев, Ребека Руи, Гаел Буканд и Лъчезар Бояджиев.

Модератор: Стефка Цанева.

Проектът „План за действие“ и допълващата го програма „Разговори с артистите“ включва представяне на автори, които изследват изкуството като действие и отговорност. В рамките на проекта художниците реализират самостоятелна изложба, като в процеса на работа имат пълната свобода да разработят свой авторски проект без ограничения в темата, концепцията или техниките. Чрез План за действие организаторите от The Fridge си поставят за цел да насочат вниманието към художествената сцена, развиваща се в една независима кохерентна среда, в която и самите те оперират като независимо арт пространство. Във всяко издание на проекта до момента се представят млади/дебютиращи автори, считано като предпоставка за развитие и насърчаване на експериментите в съвременното българско изкуство.

В първата серия изложби (2014 г.) със свои самостоятелни проекти участват авторите Георги Димитров, Мина Минов, Леда Ванева и Георги Шаров. В края на 2015 г. – началото на 2016 г. се реализира второто издание на План за действие, в което на артистите е предоставена възможността, ако желаят, да поканят гост към проекта – партньор, с когото да разговарят и обменят идеи в процеса на работа. Представените художници са Илияна Кънчева (с гост Красимир Терзиев), Наталия Йорданова (с гост Ребека Руи), Войн де Войн и Райна Тенева (с гост Лъчезар Бояджиев).

„Разговори с артистите“ е своеобразен завършек и обобщение на План за действие 2. На 5 март от 16:00 часа в Нова конферентна зала на СУ (II етаж, Северно крило, Ректорат) художниците ще представят реализираните през последните месеци проекти, ще разкажат за процеса на работа и ще участват в отворена дискусия за разговора в изкуството. Дискусията цели да постави акцент върху диалога в изкуството – както между художници, куратори и изкуствоведи, но въвличайки като коментатор и публиката. Как комуникираме във и чрез изкуството; по какъв начин обменяме опит, идеи и знание; възможно ли е отвореният диалог да се превърне в достатъчно силен дразнител на рецепторите ни за света и в стимул за творческа активност; и нещо повече – можем ли да мислим самото изкуство като разговор без време между автор и публика?

За повече информация: тук.