Начало / Новини / Календар / Откриване на изложбата "Шахматен рицар" на Роман Гуманюк

Институт "Конфуций" към Софийския университет, бул. "Ал. Стамболийски" 82

Идеята за създаване на серия от картини на тема “Шахмат се ражда, когато художникът Роман Гуманюк играe партия шах със свой приятел.

Роман има собствен поглед върху шахматната игра, обича да й се отдава в свободното си време. С помощта на изобразителното изкуство той показва своето виждане за шахматния свят, който в неговите произведения се превръща в друга реалност. Всяка от фигурите се преобразява в необикновен абстрактен образ, определящ ролята й на шахматната дъска според разбиранията на художника. В своите миниатюри авторът ни разкрива богатата и колоритна история на тази древна и вечна игра през вековете и в различните кътчета на света.

На изложбата ще бъдат представени 32 авторски творби, като в експозицията са включени 16 картини и 16 миниатюри от “Шахматната серия на автора.

* * *

Роман Гуманюк е роден в Киргизка Република в гр. Бишкек през 1985 г. Той е професионален художник. До момента има 23 персонални изложби. Творбите му са представяни в музеите и галериите на Киргизстан, Казахстан, Украйна, Беларус, България, Франция, САЩ, Италия.

Авторът е участник на VI Биенале на съвременното изкуство във Флоренция.

Художникът работи в различни жанрове и техники. Частни колекционери и ценители на изобразителното изкуство от различни държави по света притежават негови творби в своите колекции.

Симеон Стоичков е съорганизатор и главен съдия на най-големите детски турнири в България през последните десет години, трикратен победител на Международния турнир по шахмат за артисти в Париж – 2012 г., 2014 г. и 2015 г., автор на книги и множество публикации в български и чуждестранни медии.

Организаторите на събитието вярват, че с тази изложба поставят началото на нещо оригинално, докосващо осезаемите и невидими връзки между изкуството, шахмата, рицарите, дамите и заобикалящата ни (не)реалност...

1