Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Първо издание на конкурса I4N Bulgaria се проведе в Стопанския факултет

   

20.05.2024

 

На 18 май в Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се проведе първото издание на конкурс за иновации. То бе организирано от Младежка асоциация на Българско ядрено дружество с подкрепата на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД. Националният конкурс I4N Bulgaria (Innovation for nuclear) е част от европейския конкурс I4N Europe на Младежката ядрена мрежа към Европейското ядрено общество (ENS-YGN). Победителят от националния конкурс ще премери сили на европейския финал с финалистите от още 7 европейски страни. Той ще се проведе на 27 юни в Центъра по мехатроника в ТУ-София.

snimka 1

Преди състезанието бе проведен дискусионен панел, в който се включиха Цанко Бачийски – председател на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), Петьо Иванов – изпълнителен директор на „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности“, доц. д-р Тодор Ялъмов, зам.-декан „Научноизследователска дейност, иновации и проекти“ в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Любен Маринов, ръководител управление „Проекти” в АЕЦ „Козлодуй”, доц. д-р Деница Сгурева, преподавател към ТУ-София и д-р Борислав Боев, представител на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет. Модератор на панела бе Венко Стоев – зам.-председател на Младежката асоциация на Българското ядрено дружество (БЯД). По време на дискусията бяха разгледани примери за успешни иновативни проекти в световен мащаб, както и социално-икономическите ползи от внедряването на иновативни решения в различни сфери на ядрения бранш. Подчертана бе безопасността като ключов аспект, който трябва да бъде разработен от младежите с амбиции в тази сфера, като в рамките на дискусията бяха разгледани и редица предизвикателства пред ядрената индустрия, върху които младите специалисти могат да фокусират своята креативност занапред.

snimka 2

В журито на конкурса, освен участниците от дискусионния панел Любен Маринов и доц. д-р Тодор Ялъмов, бяха включени Младен Митев – председател на БЯД, доц. д-р Калин Филипов – преподавател в ТУ-София, доц. д-р Пламен Петков – преподавател в Софийски университет, Явор Андреев – председател на Младежката асоциация на БЯД и Димитър Стоянов – представител на Център за ядрени компетенции „Козлодуй”.

snimka 3

На финала бяха класирани 3 отбора, които в рамките на 15 минути представиха своите проекти, след което отговаряха на въпроси от журито. Комисията отличи на първо място отбор, съставен от Александър Георгиев, Владислав Шабански и Явор Ботев, които представиха проект на тема „Хранилище за окончателно погребване на отработено ядрено гориво от 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”. На второ място бе класиран отборът, съставен от Антония Велчева и Николай Хрисчев, с проект „Силициев карбид като алтернативен материал за обвивката на топлоотделящи елементи“. На трето място завърши отборът на Ани Тоскова и Цветан Йовов с проект за „Малки модулни реактори: Иновативни решения за устойчиво енергийно производство в индустрията, чрез ядрено отработено гориво”.

snimka4

Всички финалисти получиха грамота от БЯД и покриване на разходите по участието им в Годишната конференция на БЯД. Отборът победител получи парична награда от 2000 лв. и правото да представлява България на европейския финал.

Конкурсът цели създаване на възможност за талантливите млади специалисти да развият своите знания и креативност, да намерят иновативни решения, основани на използването на ядрени технологии, които да допринасят за решаването на предизвикателствата, пред които са изправени настоящите и бъдещите поколения. Конкурсът също така предоставя платформа за популяризиране и обсъждане на тези идеи, като катализира младежката енергия за създаване на иновативни решения.