Начало / Университетът / Факултети / Факултет по химия и фармация / Новини / Ученици от цялата страна в научните лаборатории на Софийски университет „Св. Климент Охридски“

   

На 20 май 2023 г. приключи ученическият Турнир по математика и природни науки ScienceMeUp, организиран от Университет за деца в партньорство със Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Турнирът бе проведен с цел насърчаването на научноизследователския интерес на ученици от V до VII клас за четвърта поредна година в четири отделни състезания – по математика, физика, химия и биология.

Последният кръг от Турнира бе официално открит от проф. д-р Стоян Шишков, Декан на Биологическия факултет, в Аулата на факултета. 29 финалисти премериха сили, знания и изобретателски дух в научните лаборатории на Факултета по математика и информатика, Факултета по химия и фармация, Физическия и Биологическия факултет на Софийския университет. Прогимназистите изпълниха практико-приложни задачи и работиха с опитни установки под ръководството на академични преподаватели, като преодоляха конкуренция от над 650 свои връстници от цялата страна и чужбина. В обедната пауза домакин на Турнира бе чл.-кор. проф. дхн Тони Спасов, Декан на Факултета по химия и фармация.

Тържественото награждаване на отличените ученици се състоя във Физическия факултет по-късно през деня. Първите награди връчиха проф. дфн Георги Райновски, Декан на Физическия факултет, и доц. Първан Първанов, Декан на Факултета по математика и информатика. Почетни гости на мероприятието бяха също преподаватели от Софийския университет. Присъстваха представители на спонсорите на Турнира SiteGround, Messer и myPos. Победителите в Турнира бяха наградени с пълни стипендии за участие в научните летни академии на Университет за деца, чиито ръководители са преподаватели от Софийския университет.

 

***За допълнителна информация за Дистанционния турнир ScienceMeUp 2023 и дейността на Университет за деца, моля пишете на Явор Киряков (yavor@uni4kids.bg) или се обадете на 0876 81 41 71.