Начало / Университетът / Факултети / Биологически факултет / Новини / Международен „Ден на очарованието на растенията (FoPD)“

   
1

 

 

 

Провеждане: Петък, 17.05.2024 г., 10:30 - 17 ч. в сградата на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”
Адрес: бул. "Драган Цанков" 8, София 1164
Официален сайт: https://plantday18may.org/
Контакт за Биологически факултет: доц. д-р Мирослава Жипонова zhiponova@biofac.uni-sofia.bg
Благодарност: С любезното съдействие на Факултетен Студентски Съвет и програма Diaphanum
ПРОГРАМА

 

Седмият международен „Ден на очарованието на растенията (FoPD)“ ще се чества на 17 май 2024 г. в Биологическия факултет на Софийския университет съвместно с Агробиоинститута на Селскостопанска академия. Студенти, преподаватели и изследователи ще се включат в дейности, с които да предадат своя ентусиазъм и знания за растенията и природата. Под формата на разговори и демонстрации ще бъдат споделени любопитни факти за растения вампири, дървесни видове в града, общуването на растенията чрез светлината. Въпроси относно ролята на растенията в нашия живот ще бъдат обсъждани – какво представляват растителните „суперхрани", какво е значението на бобовите култури, що за животно е биоземеделието и има ли почва у нас, какво е влиянието на електромагнитните полета в прецизното земеделие, как микроводораслите служат за важни източници на полезни вещества. Ще отговорим на въпросите от какво боледуват растенията и как се предпазват? Ще Ви запознаем с лабораторни оазиси за изследване на силите на медицинските растения и тяхната полза за здравето. Предвидени са STEM експерименти с растения за любопитковци. Ще разкрием растителната съкровищница в Биологическия факултет и ще ви изненадаме с много растения, с които може да украсите своите домове и работни места, или да подарите. Наши гости от Института по декоративни и лечебни растения също ще представят специален щанд с разнообразни растителни видове. Студентският клуб СКОРЕЦ ще представи своите доброволчески инициативи, свързани с разширяване на знанията за биоразнообразието и неговото опазване. Творческите умения на учените ще се предадат в специална работилничка за растения и кът за деца.