Начало / Университетът / Центрове / Френско-германски център за приложни изследвания по икономика и управление / НОВИНИ ОТ ФРЕНСКО-ГЕРМАНСКИЯ ЦЕНТЪР ЗА ПРИЛОЖНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПО ИКОНОМИКА И УПРАВЛЕНИЕ / Разширено академичното сътрудничество с Кьолнския университет

   

29.07.2014

 

Завърши работното посещение на проф. Г. Чобанов и Зам.-декана по учебната и международната дейност доц. Т. Седларски в Кьолнския университет в рамките на традиционния академичен обмен по договора за сътрудничество със СУ "Св. Климент Охридски", започнал през 1985 г. по инициатива на тогавашния ректор проф. Гернот Гутман. В работната визита взе участие и гл.ас. д-р Банчо Банов, преподаващ дисциплината Държавни финанси за Немската програма по Стопанско упрваление в Стопанския факултет.

 

На проведените многобройни срещи (сред които с проф. Гернот Гутман, проф. Ахим Вамбах, проф. Карл Мозлер, проф. Петер Функ, проф. Роман Лийзенфелд, проф. Юрген Пльон, д-р Вернер Клайн, д-р Михаел Зауер, г-жа Орели Сивел и др.) беше утвърден съставът на групата преподаватели, участващи като гост-лектори в немската програма по Стопанско управление през академичната 2014/2015 г. Договорено беше институционалното укрепване на сътрудничеството с Факултета по стопански и социални науки в Кьолн с активната подкрепа на зам.-декана проф. Ф. Шулц-Нийсвандт и факултетния Център за международни отношения под ръководоството на г-н К. Зоненшейн.

 

На специална среща в Института за стопанска политика (Institut für Wirtschaftspolitik) - основан през 1950 г. от един от създателите на концепцията за социално пазарно стопанство в Германия проф. Алфред Мюлер-Армак - с ръководителя му проф. Ахим Вамбах и заместник стопанския директор д-р Оливер Арентц бяха положени основите за развитие на сътрудничество със Стопанския факултет и Центъра за икономически теории и стопански политики към СУ "Св. Климент Охридски", включващо съвместни изследователски и образователни инициативи, публикации и академичен обмен.

 

Решени бяха организационни въпроси относно 17-тата годишна международна конференция на Стопанския факултет, която за пореден път ще се проведе в партньорство с Университета в Кьолн на 17 и 18 октомври 2014 г. в Ректората на СУ "Климент Охридски", както и бе обсъдена дейността на редакционната колегия, оценяваща научните доклади, отпечатвани в специална поредица на престижното издателство Peter Lang Verlag.

 

Подготовена бе програмата за срещата на международния форум за устойчиво общество CLUB OF SOPHIA с водещо участие на Стопанския факултет, която и тази година ще съвпадне с първия ден на годишната конференция.