Начало / Новини / Календар / В галерия "Алма матер" се откриват две изложби в рамките на проекта "Трансформация за Европа" (Transform4Europe).

Галерия "Алма матер", Ректорат

На 29 септември от 17.00 ч. в Галерия "Алма матер" в Ректората се откриват две изложби в рамките на проекта "Трансформация за Европа" (Transform4Europe).

Едната е самостоятелната изложба “City being” на полския художник Лукаш Конюши. Авторът е докторант в Института за пластични изкуства в Чешин, който е част от Университета на Силезия в Катовице. Макар и млад, художникът вече е утвърдено име в полето на графичното изкуство, добре познат и на българската публика.

Работите, изпълнени в техниката на високия печат, са вдъхновени от архитектурното наследство на Битом – родния град на художника.

Графичните листове носят тревогата на автора както за съдбата на културното наследство, за което носим отговорност, така и (погледнато в по-широк план) за съдбата на цивилизацията. В композициите се разгръща чистата геометрия на архитектурни обеми и градски пространства, в които специфичният ритъмът, резките ракурси и драматичният сблъсък на светлината и сянката изграждат имагинерен строго структуриран, но дехуманизиран свят,

Втората изложба - „Пулсът на времето. 135 години Софийски университет“ - представя произведения на полски и български студенти, създадени в творчески работилници, организирани от катедра „Визуални изкуства” към Факултета по науки за образованието и икуствата. Тези работилници са част от програмата на Седмицата на Transform4Europe, домакин на която е нашият университет. В тях участие взеха студенти от специалностите „Изобразително изкуство“ и „Графичен дизайн“ в Софийския университет и от Института за пластични изкуства в Чешин към Университета на Силезия в Катовице. Експозицията обединява произведения, изпълнени в три области на визуалните изкуства - плакат, печатна графика и скулптурен релеф. Във фокуса на вниманието на младите художници е Ректоратът. В своите произведения те интерпретират пространствата, архитектурни детайли и декоративни елементи от емблематичната сграда.