Начало / Новини / Календар / Лекция на световноизвестния учен проф. Андрю Коутс на тема: „Изследване на Слънчевата система“

Аула, Ректорат

На 24 юни 2024 г. от 19.00 часа в Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ ще се състои лекция на проф. Андрю Коутс, професор по физика от Университетския колеж в Лондон, Великобритания. Проф. Коутс има ключови приноси в редица минали и бъдещи мисии към тела в Слънчевата система.

В лекцията си „Изследване на Слънчевата система“ проф. Андрю Коутс ще разгледа мисиите, които значително разшириха познанията ни за нашата звездна система. От мисията JUICE до Europa Clipper, през BepiColombo и емблематичния Cassini-Huygens, лекцията ще обхване основните етапи и бъдещите перспективи в космическите изследвания.

Модератор на срещата ще бъде доц. д-р Владимир Божилов, преподавател в катедра „Астрономия“ и зам.-декан на Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

2024June24_Vision

Събитието се организира от екипа на младежкия SPACE & STEAM фестивал „HELLO SPACE | Bulgaria Calling“, в сътрудничество с UK Science & Innovation Network in Bulgaria, Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Институтът по молекулярна биология „Академик Румен Цанев“ към Българска академия на науките.

Лекцията ще бъде на английски език и е с вход свободен, но се препоръчва предварителна регистрация от тук: https://forms.gle/3d25WvEXsFe2r7m76

Връзка към официалното събитие във Facebook: https://www.facebook.com/events/1603579217042529/